Украинските сили освободиха множество населени места на източния бряг на река Инхулец по магистрала T2207, принуждавайки руските сили да се оттеглят на юг към град Херсон. В последния час стана ясно, че Украйна си е върнала контрола над селото Нововоскресенске.

Напредъкът продължава и на юг покрай западното крайбрежие на Днепър и магистрала T0403, където са били прекъснати две руски наземни комуникационни линии в северната част на Херсонска област и руснаците са изтласкани към района на Берислав.

Руски блогър в сферата на отбраната обяви, че украинците са освободили Снигуривка - добре укрепен от агресора град, който се намира на около 50 км от Херсон. Ако твърдението му бъде потвърдено, тогава руските отбранителни линии около регионалната столица едва ли ще бъдат изградени достатъчно бързо, за да го съхранят под руски контрол.

На 23 септември в Снигуривка дори бе организиран протест против референдумите.

Украинските сили също продължават да напредват източно от река Оскил в Харковска област. Ожесточена битка се води за магистралата, свързваща Сватово и Креминна.

Ако украинците спечелят надмощие над ключовия път, тогава ще могат да повторят сценария "Лиман" - последователно да обградят селищата и да принудят руснаците да се предадат или да избягат преди напълно да се затвори обръчът. 

Великобритания: Украинците наближават Сватово

Украинските въоръжени сили са напреднали до 20 километра отвъд река Оскол, в Харковска област, в зона, защитавана от руските сили, по направление към град Сватово в Луганска област, обяви британското министерство на отбраната. В социалните мрежи се появиха клипчета, показващи, че руснаците не възнамеряват да отстъпват от града.

"В политически план е много вероятно руските лидери да са разтревожени, че украински подразделения вече наближават границите на Луганска област, която Русия миналия петък заяви, че официално е анексирала", казва британското министерство на отбраната в своя информационен бюлетин.

В него също така се добавя, че е много вероятно Украйна сега да нанесе удари по пътя между Сватово и Кременная в Луганска област и украинските сили също така да продължат да напредват на южния фронт.

Зеленски: Украинската армия постигна "бърз и значителен напредък"

Украинската армия е постигнала "бърз и значителен напредък" срещу руските окупатори в южната част на страната, каза в редовното си обръщение към нацията снощи президентът Володимир Зеленски.

"Десетки населени места бяха освободени само тази седмица в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица", подчерта той.

Русия на два пъти снощи е нанесла удари по град Белая Церков, вероятно с ирански дронове "Шахид".

Зеленски изброи осем населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени вчера от руското министерство на отбраната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи", увери украинският президент.

Напредък и в Луганска област

Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай заяви, че Украйна е постигнала успехи в източната част на Луганска област, която досега беше почти изцяло контролирана от руснаците, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Вече е официално. Започна деокупацията на Луганска област. Няколко населени места вече са отвоювани", заяви Гайдай във видеоклип, публикуван в Teлеграм, без да посочва имената на селищата.

"Украинското знаме е издигнато там от украинските въоръжени сили", продължава той. "Нашите въоръжени сили напредват".

Гайдай съобщава също, че руските части укрепват позициите си в Източна Украйна и в Сватово на североизток, опитвайки се да спрат украинската контраофанзива. Според губернатора руснаците също така минират участъци в контролираните от тях райони, предаде Ройтерс. По украинската телевизия Гайдай отбеляза: "Това не е военен парад, за съжаление и наши момчета също загиват“. Губернаторът посочва, че в района на Кременная се водят тежки боеве. 

През последните седмици украинската армия навлезе в северната част на Херсонска област в Южна Украйна и си върна контрола над почти цялата Харковска област, което проправя пътя за продължаване на контранастъплението към Луганск - крепост на проруските сепаратисти от 2014 г. насам.

Според украински оценки през септември руските сили са контролирали 98% от Луганска област, посочва АФП.

Руски източници съобщават за три цивилни жертви при обстрел от страна на украинските сили в Донецк и Старомихайловка, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В Херсон също има един загинал цивилен при обстрел от американска мобилна реактивна система за залпов огън "Хаймарс".

Ройтерс цитира руското министерство на отбраната, което съобщава, че руските сили "отблъскват атаки на превъзхождащи ги по численост вражески сили" в Херсонска област. В същото време военното ведомство в Москва информира, че руската бойна авиация е нанесла въздушни удари по Дудчани и Давидов брод, потвърждавайки загубата на контрол над тези две ключови селища.