Почти веднага след края на тенис турнира "София оупън" в неделя се заговори, че догодина той няма да попадне в календара на ATP, съответно няма да е част от тура през 2023 г. Началото му бе поставено през 2016 г. и оттогава не е имало пропуск.

Причината е, че надпреварата явно има нови дати - през февруари, както тръгна през 2016 г. и първите четири години вървеше по това време на годината, преди да бъде преместен за есента.

Това не бе обявено по време на турнира тази година, стана ясно покрай съобщената новина, че "София оупън" може би няма да се проведе догодина в предаването Break point по MAX Sport.

Оказа се, че състезанието съвпада с "Купа Дейвис", а България по същото време ще гостува на Нова Зеландия за влизане в Световна група I на отборния турнир. Така ще отсъстват водещите ни тенисисти (може би единствено без Григор Димитров, който така или иначе винаги е под въпрос за "София оупън", а за "Дейвис" не играе от години).

Но и други тенисисти ще липсват - пак по същата причина. От позицията, публикувана на сайта на БФ по тенис, излиза, че се водят разговори с ATP.

Ето и цялата позиция:

Sofia Open иска да внесе яснота заради всички съмнения, породени от информация, която в момента циркулира в медиите.

В публикувания календар на АТР за 2023 г. датите на Купа Дейвис са в конфликт със Sofia Open.

Това създава проблем за Sofia Open, тъй като през февруари 2023 г. националният отбор на България ще гостува на Нова Зеландия в мач за влизане в Световна група I на Купа Дейвис.

В този контекст се извършва текущо преструктуриране на календара и АТР е в дискусии с партньорите на Sofia Open - Brandplus и Българската федерация по тенис.

Официално ще информираме обществеността за решението и бъдещето на Sofia Open веднага след като тази информация стане достъпна за разкриване и споделяне с всички.

Благодарим за търпението и разбирането по този въпрос.