Държавите членки на ЕС са близко до постигане на споразумение за налагане на таван на цените на руския петрол, за да накажат Русия за анексирането на четирите украински територии, предаде "Политико", цитирайки 7 източници от Брюксел.

Посланиците на страните от Съюза са се срещнали във вторник вечерта в белгийската столица, за да уредят последните детайли по осмия пакет от санкции.

Решението за действителна цена или ценови диапазон на горната граница все още не е взето, посочва "Политико". Според САЩ тази информация може да бъде известна "до няколко седмици".

Очаква се в сряда да се подпише окончателната версия на текста на пакета от санкции.

Пълното прилагане на горната граница ще изисква консенсус между членките на Г-7 за правилното ниво на тавана. Ефективността на мярката ще зависи до голяма степен от това дали основните вносители на руски петрол, които са извън ръководената от Г-7 коалиция, ще се съгласят. 

"Политико" посочва, че Малта, Гърция и Кипър, чиито флотилии от танкери транспортират голяма част от руския петрол, са загрижени от това какъв ефект ще има таванът върху цените на петрола над техните морски индустрии.