"На изравнилия резултата в 25 МИР - честито. Извинявай, че пак имам повече преференции от теб."

Това написа във фейсбук Христо Петров (Ицо Хазарта) в кратък преглед на изборните резултати. И на този вот той водеше листата на "Продължаваме промяната" в 25-и многомандатен избирателен район в столицата, т. нар. лидерски район. Посланието му е отправено към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. На миналите избори през ноември 2021 г. Хазарта беше безапелационен победител - и с резултата на ПП, и по преференции. На тези неговата политическа сила остана втора след ГЕРБ, но Петров отново води по преференции - 8210 срещу 8201 за Борисов. От своя страна вчера лидерът на ГЕРБ не пропусна реплика за реванша си в 25 МИР.

Така двете партии, които са ожесточени опоненти, дадоха различни тълкувания как е завършила битката Ицо Хазарта-Бойко Борисов (каквато всъщност е налице с доста голяма условност, защото не става дума за чист мажоритарен вот).

В публикацията си Ицо Хазарта говори още за резултата на ПП, за негласуващите и за социолозите.

Преди вота той влезе в задочна полемика със социологическите агенции, които правят електорални сондажи. Като говори и за искани пари от страна на агенция към ПП, за да увеличи в оповестяваните резултати процентите, които партията ще спечели. Депутатът и в предишното, но и в следващото НС, отказа да назове тогава имена, въпреки призива от Българската социологическа асоциация. Сега Хазарта отново демонстрира известен скептицизъм по темата:

"Към социологическите агенции - поздравявам ви, че този път успяхте да познаете победителя на изборите. Защо в последния месец добавяхте 5% на ГЕРБ (и според последните данни преди изборите основните агенции даваха разлика от 9-10 процента между ГЕРБ и ПП-бел. ред.) и "Възраждане", а на "Продължаваме промяната" отнемахте 5% е въпрос, чийто отговор знаем и аз, и вие. Може би е време да напишете декларация по този повод."

Той има послание и към критиците си:

"Нещо лично към всички онези, които цяла година казват "мястото ти не е там", "пей си песните" и други подобни неща. След цялото оплюване, медийна гадост, лъжи, "наркоман ", "боклук" и други ласкави определения - огромната част от хората, дали гласа си за мен на предишните избори, са го направили отново", пише още.

И добавя: "Това е най-голямата болка на Мръсната машина - хората започват да разбират, че мястото на тези като мен е точно там".

Ето и цялата публикация:

Благодаря на всеки един от вас, който намери време и смисъл тази неделя да гласува - независимо за кого. Мисля, че вашето отношение към страната ни е достойно, въпреки различните ни политически пристрастия.

На всеки шест човека, гласували на миналите избори за "Продължаваме промяната" - петима са го направили отново. След най-тежката от последните 25 години - с война, със световна финансова криза и огромна инфлация в цяла Европа - тези хора ни подкрепиха отново. Благодарим ви!

Хората, които не гласуваха имат своите основания за това. Приемам, че е трябвало да направя повече, за да оправдая тяхното доверие и да ги убедя.

Нещо лично към всички онези, които цяла година казват "мястото ти не е там", "пей си песните" и други подобни неща. След цялото оплюване, медийна гадост, лъжи, "наркоман ", "боклук" и други ласкави определения - огромната част от хората, дали гласа си за мен на предишните избори са го направили отново. Резултатът ми е двойно по-висок от този на възрожденеца под наем, който иначе много обича да говори от името на народа. Този резултат е оценка на работата ми като народен представител, а не на песните ми. Това е най-голямата болка на Мръсната машина - хората започват да разбират, че мястото на тези като мен е точно там.

Към социологическите агенции - поздравявам ви, че този път успяхте да познаете победителя на изборите. Защо в последния месец добавяхте 5% на ГЕРБ и "Възраждане", а на "Продължаваме промяната" отнемахте 5% е въпрос, чийто отговор знаем и аз, и вие. Може би е време да напишете декларация по този повод.

На изравнилия резултата в 25 МИР - честито. Извинявай, че пак имам повече преференции от теб.