Руският президент Владимир Путин подписа законите за приемане на четири частично окупирани от Русия украински региона в състава на Руската федерация, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Руският президент Владимир Путин подписа четири федерални конституционни закона за влизане на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР), Запорожка област и Херсонска област в Руската федерация", съобщи долната камара на руския парламент. "Той също така подписа съответните закони за ратификация", съобщи Държавната дума.

По-рано тази седмица двете камари на руския парламент ратифицираха договорите за включване на четирите региона към Русия. Договорите бяха подписани в Москва на 30 септември.

С подписването на законодателството беше завършено анексирането на четирите региона съгласно руското право. Украйна обаче се противопоставя на анексията, осъждана от голяма част от международната общност като незаконен акт. Въпросът за анексията се предвижда да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН в понеделник.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви вчера указите на Путин за правно нищожни според украинското законодателство.

Според новите закони жителите на четирите региона се признават за руски граждани от 30 септември – датата на включването на териториите към Русия. Тези, които искат да се откажат от руското гражданство, имат един месец, за да подадат заявления.

ДНР и ЛНР ще запазят досегашните си наименования и ще бъдат републики в състава на Руската федерация, а държавен език ще бъде руският. Запорожка и Херсонска област ще запазят статута си на области.

Пределите на новите субекти, както предвиждат подписаните на 30 септември договори, ще бъдат определени въз основа на границите, "съществували в деня на тяхното образуване и приемане в Руската федерация".

"Територията на ДНР и ЛНР се определя от границите от 2014 г., установени в техните конституции. Запорожие е част от Руската федерация в нейните административни граници, а Херсонска област - с два района на Николаевска област", обясни ръководителят на Комитета по държавно строителство и законодателство на Държавната дума Павел Крашенинников, цитиран от ТАСС.

Това означава, че Русия разглежда като свои територии и тези части от анексираните региони, които сега са под украински контрол. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също коментира въпроса докъде се простират новите "руски" земи.

"Прочетете указа. Там има юридическа формулировка. Като цяло, разбира се, става дума за територията, на която е действала военно-гражданската администрация към момента на приемането (в рамките на Русия). Но още веднъж повтарям: някои територии там ще бъдат върнати и ние ще продължим да се консултираме с населението, което изразява желание да живее в Русия".

Ето каква карта публикува РИА Новости.

Като руска територия са отбелязани земи, които не само никога не са били окупирани - Кремъл никога не е предявявал претенции за тях.

Докато бъдат избрани техни ръководители, новите региони съгласно руското законодателство ще бъдат управлявани от временно изпълняващи длъжността, назначени от Путин. Избори за регионални законодателни събрания трябва да има през септември догодина.

За интеграцията на четирите региона се предвижда да има преходен период, който да продължи до 2026 г. До 2023 г. в тях може да се използва гривнята, а след това единствена валута да стане рублата.

Очаква се въоръжените сили на новите региони (каквито има в ДНР и ЛНР) да бъдат включени в състава на руските сили, а противоречащите на конституцията на Русия законодателни норми, включително смъртното наказание, да не се прилагат.