Русия предупреждава САЩ и европейските им съюзници, че вървят към пряк военен сблъсък с нея. Това личи от изявленията на двама висши руски дипломати.

Доставката на тежки оръжия на Киев затвърждава статута на САЩ като участник в конфликта. Москва възприема това като непосредствена заплаха за своите стратегически интереси, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по повод новата военна помощ на САЩ за Украйна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Антонов каза това в отговор на журналистически въпрос, се посочва в акаунта на посолството в Телеграм.

"Смятаме това за непосредствена заплаха за стратегическите интереси на нашата страна", подчерта Антонов. Доставките на военни средства, извършвани от САЩ и съюзниците им "не само водят до удължаване на кръвопролитията и нови жертви, но и увеличават опасността от пряк военен сблъсък между Русия и страните от Запада".

"Призоваваме Вашингтон да прекрати провокационните действия, които могат да имат най-сериозни последствия", добави руският дипломат.

Възможен е пряк сблъсък между Русия и НАТО, каза Константин Воронцов, ръководител на руската делегация в Комисията по разоръжаването на ООН.

В същото време Воронцов обвини САЩ в „напомпване“ на Украйна с оръжия и в „прякото участие на нейни бойци и съветници в конфликта“.

„Това не само продължава боевете, но и доближава ситуацията до опасната линия на пряка военна конфронтация между Русия и НАТО“, добави той.