Русия може умишлено да е пуснала в интернет видео на влак, обслужващ нейна секретна дивизия с ядрени оръжия, предаде Си Би Ес, позовавайки се на експерти.

Вчера британският в. "Таймс" се позова на видеото, развивайки хипотезата, че Русия може да направи ядрен опит на границата с Украйна или в Черно море в опит да сплаши страната и западните ѝ съюзници и да ги принуди да преговарят с нея.


Според базирания в Полша военен анализатор Конрад Музика самото видео може да е част от руския шантаж.

"Такива видеа никога не се пускат случайно", каза той пред американската телевизионна верига за кадрите, публикувани първо в прокремълския канал Rybar в Телеграм. "Не съм  100% сигурен, че има цел зад постването или изтичането на такова видео".

 Той обаче посочи, че е изключително необичайно в интернет да се появи видео на част от секретния 12-и отдел на руското министерство на отбраната. 

"Tова видео на влак е много добър пример на руската стратегия да се увеличи натискът върху Запада и да се даде сигнал за собствената - може би не непременно  готовност - но воля да се ескалира ситуацията", казва Музика.

Си Би Ес припомня медийни съобщения, които не е могла независимо да потвърди, че НАТО е предупредила държавите си членки, че Русия може да се готви за тест на своето способно да носи ядрено оръжие торпедо "Посейдон". То е на въоръжение на руска подводница в Арктика, каза Музика и отхвърли вчерашната публикация в "Таймс", че показаният в нея влак се е отправил към Украйна. Пентагонът също днес обяви, че не вижда признаци на придвижване на руски ядрени оръжия към фронта. 

„В бъдеще ще видим още съобщения за руски дейности, свързани с ядрени оръжия, които се отнасят до учения с бойни единици, които потенциално могат да носят ядрени бойни глави“, каза Музика.

„Русия ще се опита да увеличи натиска върху Запада и ще се опита да покаже на света, че от нейна гледна точка ядреният вариант се разглежда. Но, знаете ли, аз все още мисля, че до голяма степен , това е блъф."

Музика добави и че като обяви наскоро, че всички опции са на масата, руският президент се е поставил в позиция, в която „не може наистина да отстъпи точно сега. И те ще се опитат да тестват решимостта на Запада и ще се опитат да повлияят на Запада и на вземане на решения от Украйна“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изглежда приема заплахата сериозно, коментира Си Би Ес, като припомня, че Зеленски е казал в интервю за нея в неделя:

„Може би вчера беше блъф. Сега може да е реалност“.

"Той (Путин-б.р.) иска да изплаши целия свят. Това са първите стъпки на неговото ядрено изнудване. Не мисля, че блъфира. Мисля, че светът го възпира и ограничава тази заплаха. Трябва да продължим да оказваме натиск върху него и да не му позволяваме да продължава", добавя украинският държавен глава.