Някои политици умеят да губят, други - не. В България почти винаги ни се падат от втория тип. И "Продължаваме промяната", и "Демократична България", и БСП не си признаха поражението - не наистина.

Защо тези три партии ли? Защото те имаха последни претенцията да са "промяната", макар че какво прави БСП в тази категория видно е мистерия и за тях, и за избирателите.

Заявката на тези три партии да управляват заедно обаче бе ясна още преди вота. Желание наистина да постигнат 121 депутати по време на кампанията не бе налице, и резултатите са ясни. ПП губят 167 099 гласа, БСП - 34 870, а ДБ си върнаха едни тъжни 19 543 гласа. Казвам тъжни, защото това е далеч от 345-те хиляди, които гласуваха за тях миналия юли.

Признаха ли си изборния провал тези партии? Не, разбира се. БСП каза, че е загубило "само процент", нищо, че отдавна губи поне по процент годишно. И обвиниха атаките срещу тях, сякаш такива няма през годините, откакто не е престъпление да критикуваш властите.

"Демократична България" прехвърлиха отговорността за "политическата недалновидност" на всички - политици и избиратели.

"Продължаваме промяната" обвиниха инфлацията и обявиха, че "всички са срещу нас". 

А всички вкупом прехвърлиха отговорността на Борисов.

Преди да имаш претенции да си носител на промяна, трябва да покажеш готовност да промениш себе си. 

В действителност и трите партии направиха поразително вяла и скучна кампания, и това е изцяло тяхно дело. 

От ДБ реагираха непохватно и със закъснение срещу всяка атака на всеки техен кандидат, а посланията им, както винаги, останаха неразбираеми за всеки на 2 километра извън столичния център. Партията се държи изцяло на дивия ентусиазъм на няколко нови и не толкова нови лица, а лидерството изглежда по-скоро вредно. Не пречат и видимите за всеки боричкания в уж стабилната вече коалиция между "Да, България", "Зелените" и ДСБ. Само това, че сложих ДСБ последно в изреждането вероятно ще запали спор между някои ДБейци.

ПП още преди изборите си изхвърлиха основно лице от листите заради драсканици на кафявата преса. Забиха еднопосочно в три свои уж големи постижения, половината от които останаха мистерия за масовия избирател. Зарязаха множество от кандидатите си на места без реална кампания, отказаха да заемат ясна позиция за Украйна. И за финал Кирил Петков нахлу в телевизия, в нещо като имитация на Волен Сидеров. Един депутат Христо мнозинство не прави.

БСП проведе кампания като по учебник - но деведесетарски. "Столетницата" вече напълно е зарязала всякакви амбиции да стане модерна европейска левица, това ни е ясно от отдавна. Всяко действие обаче, което води до по-бързото изчезване на тази партия, е простимо и даже похвално, така че - браво, Нинова.

За по-малки провали от тези партиите на Запад сменят лидери, изборни щабове, PR-и и политически съветници. Тепърва и тези три политически сили ще имат тази възможност, но по всичко личи, че няма да се възползват от нея.

И затова ги очакват още загуби. И още "служебни" победи за ГЕРБ.