Русия нападна Украйна, за да я „денацифицира“. Това е официалното оправдание за агресията срещу Украйна, което самият Путин многократно вече даде.

Западни разузнавания обаче сега разкриват участието на няколко неонацистки руски групировки в руската армия, която се бие в Украйна.

Според доклад на германското разузнаване десетки руски крайнодесни и неонацисти участват в бойните действия срещу Украйна. Докладът за неонацистите в руската армия е от седем страници и бе цитиран днес от „Шпигел“. Той разкрива, че в руската армия участва групировката „Руска Имперска Лига“ – екстремистко и расистко движение, което е основано в Петербург, но има привърженици в цял свят. Те са за установяването на „моноетническа, бяла, руска империя“, в която управляват мъже.

Основана е от Станислав Анатолиевич Воробьов. Нейни представители участват заедно с други руски паравоенни групировки в кланета в Сирия и в Либия.

Другата идентифицирана групировка в руската армия в Украйна е „Русич“. Те сами се наричат „диверсионна военна разузнавателна групировка“, ръководи ги Алексей Милчаков. Изповядват също неонацистки възгледи и са познати като изключително брутални помощници на „Вагнер“. „Русич“ действаха в Донбаския регион през последните 8 години на страната на сепаратистите. На 26 янауари тази година – месец преди началото на войната, САЩ обявиха, че имат информация, че групировката „Русич“ готви диверсии в Украйна и атаки срещу рускоезично население, прикривайки се под украински флаг, за да създаде предпоставки за нападение на Русия срещу Украйна, което по-късно да доведе до война между Русия и САЩ.

В източна Украйна през последните 8 години са действали и колегите им от „Руска имперска лига“. 

През февруари 2022 година командирът на “Руска имперска лига“ Гариев написа в „Телеграм“: Без съмнение говорим за операция по унищожаването на сепаратисткото образувание Украйна“.

Според германското разузнаване заместникът на Гариев е загинал в Украйна. Самият Гариев е бил ранен.