Световният шампион Макс Верстапен ("Ред Бул") спечели Гран При на Испания на пистата в Барселона във Формула 1.

Това е четвърти успех през този сезон за нидерландеца, който спечели всички състезания, в които финишира. И двойна победа за отбора му, след като Серхио Перес зае второто място. Трети се нареди британецът Джордж Ръсел ("Мерцедес").

Положението обаче не изглеждаше добре за "Ред Бул" заради убедителния Шарл Льоклер ("Ферари"), който отпадна в 27-ата обиколка, а имаше голям аванс. Двигателят му не издържа.

Четвърти се нареди Карлос Сайнц (Ферари), който води битка с Люис Хамилтън ("Мерцедес"), а в последната обиколка го задмина, възползвайки се от проблеми на 7-кратния световен първенец.

В топ 6 влезе Валтери Ботас ("Алфа Ромео").

Верстапен имаше трудности в ранните обиколки заради проблеми с DRS-системата. Но по-подходящите гуми в последните обиколки му позволиха лесно да преодолее съотборника си Серхио Перес и да спечели. За последното помогна и нареждане от бокса мексиканецът да пропусне своя съотборник. На моменти той бе по-бърз, нещо, което не пропусна да отбележи в радиовръзката с отбора.

Силно състезание направи също Ръсел, а и Люис Хамилтън, който в началото се сблъска с Кевин Магнусен ("Хаас"), спука гума и трябваше да си проправя път напред от дъното на колоната.

Третият пореден триумф на Верстапен го изведе на върха със 110 точки, Льоклер е със 104, а Перес - 85, преди класиката в Монте Карло другата седмица.