"Демократична България" ще внесе проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна веднага след свикването на новия парламент. Това се казва в позиция на коалицията.

От "Демократична България" критикуват държавния глава Румен Радев за това, че не е подкрепил позицията на президенти от Централна и Източна Европа срещу анексирането на украински територии от Русия. От формацията изтъкват, че президентът не може да поставя под съмнение евроатлантическата ориентация на страната.

Ето пълния текст на позицията:

Позиция на "Демократична България"

Внасяме проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание.

Категорично настояваме президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси.

Остро осъждаме решението му да бъде единственият държавен глава от Централна и Източна Европа, който отказа да се присъедини към президентите на Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония и Черна гора, подписали на 2 октомври декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна.

Нещо повече, българският президент укри този свой акт и едва впоследствие обяви мотивите си за него.
Отказът да положи подписа си под съвместния документ заедно с лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа е всъщност отказ България да изрази пълната, включително военна, подкрепа за Украйна, отказ да заклейми и поиска съд за престъпленията на агресора, отказ да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация. Настояваме президентът да свика  Консултативния съвет за национална сигурност с легитимното политическо представителство на формациите от новоизбраното 48-о Народно събрание в него и той да обсъди рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание.