Световният икономически форум в Давос ще бъде открит с видеообръщение на президента Володимир Зеленски.

Украинският държавен глава вече заяви, че се готви за "максимална дипломатическа активност" през следващата седмица. Украйна изключи съгласие на споразумение за прекратяване на огъня с Русия, което включва териториални отстъпки.

"Подготвям се да започна новата седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на страната ни. В понеделник ще се включа в дискусиите на форума в Давос, най-влиятелната икономическа платформа в света, където Украйна има какво да направи. Ще има нова среща на представителите на страните партньори, Ramstein 2, ако тази група може да бъде кръстена на мястото на първата й среща в Германия. Очакваме нови, смислени решения за нашата отбрана - каза вчера Зеленски.

Вечерта разговарях с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Разказах му за ситуацията на бойното поле. Търсим начини да увеличим обема на нашия износ, особено селскостопански продукти, както и обемът на вноса на горива в Украйна", заяви Зеленски, цитиран от Нова тв.

Същевременно боевете в Източна Украйна продължават. Руските сили се опитват да пробият украинската отбрана, за да достигнат до административните граници на Луганска област. Ключовият град Северодонецк е обект на постоянни удари, като руските части са го атакували от четири посоки, засега без успех, съобщи областният управител на Луганск.

Обстрелът по жилищни райони обаче продължава.

Именно на фона на засилващото се руско настъпление в източната част на Донбас, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, тъй като това би позволило на Русия да се прегрупира и да атакува отново.