Само преди два дни чеченският лидер Рамзан Кадиров критикуваше руската армия и по-конкретно генерал-полковник Александър Лапин заради изтеглянето от Лиман и нахлуването на украинските войски дълбоко в Донецк. Чеченецът дори призова руснаците да използват ядрено оръжие.

Днес обаче ситуацията на фронта е напълно овладяна и чеченците помагат на руснаците да превземат селище след селище в ДНР и Херсон. Това увери на профила си в "Телеграм" самият президент на Чеченската република, който празнува рожден ден - става на 46 години.

Дали за празника или за да бъде спечелено отново благоразположението на бомбастичния диктатор, Путин е подготвил голям подарък - Рамзан Кадиров е повишен в чин генерал-полковник. 

"Искам да споделя с вас още една приятна новина. Президентът на Русия ме повиши в чин генерал-полковник. Владимир Владимирович лично ми го съобщи и ме поздрави. Безкрайно съм благодарен на Върховния главнокомандващ за високата оценка на моите заслуги! Това е голяма чест за мен! Давам дума, че ще оправдая оказаното доверие в аванс".

Трудно могат да се обяснят "заслугите" на Кадиров през последните 7 месеца. 10 000 чеченци нахлуха смело в Украйна в края на февруари и към началото на март, след като бяха убедени по трудния начин, че украинците няма да се дадат без бой, действията им се пренесоха предимно в киберпространството. На каналите им в социалните мрежи ежедневно се качват видеа на страшни воини, които стрелят по мишени на стрелбища под звуците на хеви метал парчета, вероятно на стотици километри от окопите.

Генерал-полковник Кадиров държи и да успокои последователите си в "Телеграм" с лошите новини от фронта, които преследват руските зрители от началото на септември насам.

"Също искам да ви съобщя, че в настоящия момент нашите воини водят успешни настъпателни действия в ДНР и Херсонската област. Едно по едно те освобождават селища и стратегически важни точки. Буквално в тези минути руските части с ожесточени битки продължават да се движат напред".

Оценката на чеченеца няма много общо с действителността - украинците продължават да се спускат надолу по течението на Днепър и изтласкват руските части към Херсон. Що се отнася до ДНР - Кадиров явно е забравил загубата на Лиман. 

Всъщност, въпреки че губят все повече окупирани територии, руснаците действително организират офанзива. Тя е срещу Бахмут - град в Донецк. От месеци обаче позиционираните в региона войски на "Вагнер" буксуват на едно място. 

Но с такива генерали-полковници трудно може да се очакват различни резултати.