Държавата най-сетне успя да поеме част от контрола над храните по границата с Турция. Считано от миналия петък, Националната референтна лаборатория "Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол" (ЦЛХИК) към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево".

За това научаваме от прессъобщение на Министерския съвет, след като премиерът Кирил Петков се е срещнал със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Според Христанов с това държавата, в лицето на БАБХ, за пръв път от 10 години си е върнала контрола на границата. По думите му инспекторите извършват контрол в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта. Той подчерта, че в "резултат на саботаж от страна на частен оператор, който 10 години е изкуствено подържан монополист на границата, да извършва своите договорни задължения, трафикът на пункта е натоварен" (формата отказва да извършва проверките и жали, б.р).

"Борбата за границата е борба за държавността", цитиран е да казва и премиерът.

Малко по-рано този месец земеделското министерство взе решение да прекрати договора с фирмата, извършваща контрола при вноса на плодове и зеленчуци - въпросния гореупоменат монополист. До това развитие се стигна, след като премиерът посети преди близо два месеца "Капитан Андреево", за да извърши проверка как се извършва фитосанитарният контрол, като още тогава даде заявка, че трябва да се промени начинът, по който се проверяват храните - като мярка, която ще защити и българските производители и потребителите от внос на продукти, които не отговарят на условията за качество. И не само българските, а и европейските, тъй като сме външна граница на ЕС.

Впоследствие се оказа, че зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев навръх Нова година, на 31 декември, е подписал нов договор с частната фирма - без санкцията на земеделския министър Иван Иванов и без да има право на това. И бе тутакси уволнен. Като тогава шефката на кабинета на Петков и правителствен говорител Лена Бориславова разказа за потресаващи констатации от правителствената инспекция на границата - проверките се правели чисто формално, в пункта за изследване на животните животни никога не били стъпвали и било по-чисто и от болница, а приходите за държавата от тази "дейност" били минимални. В случая обаче съобщението на МС касае само плодовете и зеленчуците.

Вследствие от всичко това на ГКПП-то се изсипа и проверка - на БАБХ, НАП, ГДБОП и ДАНС.

Още тогава Христанов обяви, че служители на агенцията по храните са получили смъртни заплахи - по телефона, от анонимни лица - малко след като станало ясно, че видеонаблюдението не работело и е било възстановено. Преди седмица пък обяви, че директорът на агенцията по храните Христо Даскалов е получил предложение за подкуп, което се е случило през януари, за да си затваря БАБХ очите за проверки на храните по границата с Турция. За това е била уведомена ДАНС. Не бяха съобщени обаче подробности от кого е дошла "офертата". Само, че е станало чрез посредник.

Междувременно собственикът на частната фирма - "Евролаб 2011" Васил Димитров се оплака с писмо до медиите, че всичко това било опит да му бъде иззет бизнесът и връчен на "престъпен бос от зората на демокрацията".