Сондата SOLO (Solar Orbiter) засне най-качествените снимки на повърхността на Слънцето досега и събра огромно количество данни за нашата звезда, съобщи Европейската космическа агенция.

Космическият апарат е в близка орбита около Слънцето след изстрелването си през 2020 г, - съвместна мисия на ЕКА и НАСА. Освен просто да събира данни отблизо, SOLO може да изследва и полюсите на звездата ни, което е предизвикателство от повърхността на Земята.

Никой до момента не е виждал короната от толкова близо - и SOLO има възможност да изследва магнитните полета на повърхността и как те оформят "панделките" от горещи газове (с температура от 1 млн. по Целзий). Те имат съществено влияние в цялата Слънчева система, нещо, което учените наричат "космически климат", който може да влияе на много от чувствителната апаратура на Земята.

Ако имаме повече информация за това на какъв принцип и при какви условия се случват големите изригвания, можем да предвидим кога е нужно да вземем мерки срещу тях.

Освен всичко това обаче SOLO заснема и изключително детайлни и красиви снимки от повърхността на южния полюс на Слънцето.