Два големи инвеститора, на които Илон Мъск разчиташе за сделката с "Туитър", са се отказали да осигуряват финансиране, съобщи Ройтерс.

Това са фондовете Apollo Global Management Inc и Sixth Street Partners, които трябваше да осигурят над 1 млрд. долара за сделката. Видно обаче опитът на милиардера да се откаже от нея ги е разколебала.

Мъск в продължение на няколко месеца се опитваше да провали сделката, като започна и дело срещу Twitter с обвинението, че мамят за броя фалшиви акаунти на платформата. Преди дни обаче се отказа и заяви, че все пак ще купи платформата на оригиналната цена - 44 млрд. долара.

Милиардерът ще осигури солидна част от сумата сам - като продаде акции от основната си компания Tesla. Но за да не бръкне прекалено дълбоко в собствените си джобове, Мъск си осигури и допълнително финансиране от няколко инвеститорски хонд и банков заем.

Засега уговорените през май 7,1 млрд. долара инвестиция с други не е под въпрос, а банките продължават да са готови да осигурят други 12,5 млрд. долара. За тях това обаче може да се окаже сериозна загуба поради избухналата световна инфлация заради войната с Украйна.