България смята да подкрепи идеята за смяната на нидерландския пазарен борсов индекс като основен за газовите цени в Европа. Това заяви по-рано днес служебният енергиен министър Росен Христов по време на конференция "Енергиен преход - инвестиции, технологии и мрежи", организиран от Института за енергиен мениджмънт. 

Подобно изказване направи преди два дни председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е един от основните поддръжници на таван на цената на руския газ. Според нея, TTF, както е наричана накратко нидерландската борса, вече не може да е бенчмарков индекс, защото събира данните за вноса и търговията на тръбен газ, а в момента Европа ползва повече втечнен природен газ, доставян с кораби. Все още не е ясно дали ЕС ще готви свой нов индекс или по някакъв начин ще се обвърже с американския "Хенри хъб". 

Що се отнася до позицията на страната ни за таван на цената на газа, то Христов повтори стара своя теза - ние сме "за", но ако таванът важи за всички производители, не само за Русия. Причината - Европа получавала в момента много ниски руски доставки и това нямало да промени нищо, щяло да бъде просто една санкция.

Христов е убеден, че мерките трябвало да са всеобхватни, за да има пазарен ефект. Очаква се  тази идея да бъде дискутирана още утре по време на срещата на европейските лидери. Вече е ясно, че големи европейски играчи като Германия и Дания са против. 

"Когато държавата, институциите се намесват на пазара, трябва много ясно да са направени изчисленията, за да сме сигурни, че няма да изкривим пазара и да постигнем обратен ефект в краткосрочен и дългосрочен план", обясни днес Христов.