Отправено е искане до Швеция, Израел, Франция и САЩ за предоставяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

От ведомството допълват, че това се прави с цел "осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство".

От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информират още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Президентът Румен Радев, който е на визита в Прага, коментира, че България не може да се откаже от охраната на собствено си небе и затова страната ни проучва междинни възможности преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  

"Търси се най-доброто решение. Зависи много от технически параметри, зависи от финансиране и от възможности на съответните държави, защото се търсят самолети втора ръка - не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, има на голяма разлика", каза Радев.