Най-малко един човек е починал при сблъсъци между полицията и футболни фенове, опитващи се да нахлуят на мач от аржентинското първенство, предаде АП, цитирана от БТА.

Главният съдия прекрати двубоя, след като облаци от сълзотворен газ изпълниха пространството над терена. 

Властите и свидетели казаха, че фенове на домакинския отбор "Химнасия" са се опитали да влязат на вече пълния стадион в мача с "Бока Хуниорс", а полицията е стреляла с гумени куршуми и е използвала сълзотворен газ, опитвайки се да ги накара да отстъпят.

Инцидентът стана по-малко от седмица, след като при използване на сълзотворен газ на футболен мач в Индонезия се стигна до суматоха, причинила смъртта на 131 души.

Девет минути след началото на мача между "Химнасия" и гранда "Бока", реферът Ернан Мастранджело е прекратил мача. От Лигата заявиха в Туитър, че той е действал така заради липса на нужните мерки за сигурност.

Футболистите се прибрали в съблекалните, а много зрители нахлули на терена, опитвайки се да избягат от сълзотворния газ.

"За съжаление има един загинал. Той почина от сърдечен удар", каза Серджо Берни, министър на сигурността на провинцията пред изданието "Todo Noticias".

Само фенове на "Химнасия" са били на стадион "Хуан Кармело Зерильо" в Ла Плата, тъй като провинция Буенос Айрес забранява на привържениците на гостуващите отбори да пътуват за мачове. Тази практика бе въведена през 2013 г. заради честите прояви на насилие.

Не е обявена нова дата за доиграване на срещата.