Руските законодатели приеха днес законопроект, който премахва възрастовите ограничения за професионалните войници, които се присъединяват към армията, предаде Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че това може да бъде начин за руските въоръжени сили да разширят набора на личен състав.

Долната камара на руския парламент прие и на трите четения законопроекта за премахване на възрастовата граница от 40 години за руснаците, които подписват първите си доброволни военни договори.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Андрей Картаполов каза, че мярката ще улесни наемането на хора с „търсени специалности“. Описание на законопроекта на уебсайта на парламента показва, че по-възрастните служители могат да бъдат подходящи за работа с прецизни оръжия или за работа в инженерни или медицински длъжности.

Руските власти заявиха, че само войници доброволци по договор се изпращат да се бият в Украйна, въпреки че те признаха, че някои военнослужещи са били привлечени в бойните действия по погрешка в ранните етапи на войната, отбелязва АП.