Украинските власти откриха масов гроб в наскоро освободения източен град Лиман и не е ясно колко тела има в него, съобщи управителят на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Той написа в Телеграм, че властите в Лиман са открили "масов гроб, където според местна информация може да има както войници, така и цивилни. Точният брой тепърва предстои да бъде уточнен".

По думите му е открито и второ гробище с 200 гроба с тела на цивилни. От изказването му не става ясно кога и как са умрели.

Агенция "Укринформ" цитира високопоставен полицейски представител, според когото в гроба има 180 тела. Украинските войски си върнаха от Русия контрола над намиращия се в Донецка област Лиман миналата събота, информира БТА.

Миналия месец от гроб в североизточния град Изюм бяха ексхумирани телата на 436 души, след като градът беше освободен. Повечето изглежда са починали от насилствена смърт, съобщиха местни официални лица.

Поредица от взривове в Харков

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ, предаде Асошиейтед прес.

Нощното небе над града бе осветено от пламъци и в него се издигнаха стълбове дим, последва и серия вторични експлозии.

Засега няма данни за жертви.

Взривовете избухнаха на фона на съсредоточаване от Русия през вчерашния ден на нападенията ѝ върху райони, които тя незаконно анексира, и на нарастване на 14 на броя на жертвите от ракетни удари преди това по жилищни сгради в южния град Запорожие, отбелязва Асошиейтед прес.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в социалната мрежа Телеграм, че взривовете в ранните сутрешни часове на днешния ден се дължат на ракетни удари, при които са били ударени едно от здравните заведения в града, сграда, която не е жилищна, и други места.

Зеленски: Армията ни си върна близо 2500 кв.км

Украинската армия си е върнала близо 2500 квадратни километра територия, контролирана от руските сили при последната си контраофанзива, започнала в края на септември. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

"Само тази седмица нашите военни освободиха 776 квадратни километра територия в източната част на страната и 29 населени места, от които 6 в Луганска област. Общо 2434 квадратни километра наша територия и 96 населени места вече са освободени от началото на тази офанзивна операция", каза Зеленски в редовното си обръщение към украинците, публикувано в социалните мрежи.