Взрив и пламъци на Кримския мост. Част от него се отчупи. По официална информация на руските власти има трима загинали.

"По предварителни данни в един от участъците гори цистерна с гориво. Арките за пропускане на плавателни съдове не са засегнати. Все още е рано да се говори за причините и последствията. Полагат се усилия за потушаване на пожара", написа първоначално говорителят на местните власти Олег Крючков в канала си в "Телеграм".

Медиите в Украйна също съобщиха за експлозия. Според тях взривът е избухнал около 6 часа местно време. Спряно е движението на автомобилния и железопътен мост, който свързва Крим с руската транспортна мрежа.

В социалните медии видеа, разпространени както от руски, така и от украински медии показаха горящата част на моста, както и сериозно увредени пътни платна. Щети има и по железопътната линия.

Камион-бомба и трима загинали

По данни на руските власти експлозиите са били предизвикани от камион-бомба - подпалени били седем цистерни, превозвани от товарен влак.

Първоначалната информация беше, че жертви няма. По-късно през деня руската следствена служба съобщи, че е установено, че трима души са загинали във взрива.

"Смята се, че те са пътували в автомобил, който бил в близост до взривения камион. Телата на две жертви – мъж и жена – вече бяха извадени от водата и тяхната самоличност беше установена", се казва в изявление на следствената служба.

Разследващите също така са установили подробности за камиона и неговия водач, за който се е оказало, че има адресна регистрация в Краснодарския край и в момента следователите претърсват дома му.

Руският президент Владимир Путин откри моста през 2018 г., след като Крим бе анексиран от Украйна през 2014 г., което, от своя страна, доведе до санкции и влошаване на връзките със Запада. 

През септември Русия обяви анексирането на областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие след провеждане на референдуми, които Киев и Западът обявиха за фалшифицирани и проведени под дулото на оръжие. 

Русия призна за нанесени щети на моста, обвини Киев

Украйна е виновна за инцидента на Кримския мост, в резултат на който е повредено платното за движение. Това заяви тази сутрин председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

"Украинските вандали успяха да се доберат до Кримския мост с кървавите си ръце. Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят платното за движение на руския мост. В това намират смисъл киевският режим и украинската държава. Смъртта и разрушението са единственото, което успяват да постигнат", написа Константинов в своя канал в "Телеграм".

Той обеща, че щетите по Кримския мост ще бъдат отстранени в най-кратък срок. „Разбира се, че причините ще бъдат изяснени, а щетите ще се отстранят. Хубавото е, че не са сериозни. Съзидателната дейност в Крим ще продължи“, написа той.

Официалното обяснение от Москва

На Кримския мост се е взривил товарен автомобил, в резултат на което са се запалили седем цистерни с гориво от железопътна композиция, предаде ТАСС по-късно, позовавайки се на информационния център на Националния антитерористичен комитет на Русия (НАК).

"В 06:07 часа днес (местно време) на автомобилното платно на Кримския мост от страната на Таманския полуостров експлодира камион, в следствие на което са се запалили седем цистерни с гориво от железопътна композиция, пътуваща към Кримския полуостров. Частично са се срутили два сегмента на автомобилния мост", заяви НАК. Арката над плавателната част на моста не е повредена, се добавя в изявлението.

Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин, съобщи, че държавният глава е наредил да бъде създадена правителствена комисия, която да разследва причините за експлозията.

Крайният срок за възстановяването на Кримския мост ще бъде обявен след приключване на огледа на щетите по него, който вече е в ход, написа вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин в Телеграм .

От Крим към другите региони на Руската федерация е създаден сухопътен транспортен коридор през новите територии, съобщи Олег Крючков, също в Телеграм. Той твърди, че Крим е обезпечен с храни и петролни продукти.

"В момента можем да кажем, че откритите пламъци са ликвидирани. Сега е в ход окончателното потушаване на пожара", каза представител на службите.

Официалните украински власти нееднократно са определяли моста като възможна цел на нападения. От началото на войната насам от Крим неведнъж се е съобщавало за експлозии със сериозни щети, включително спрямо военни бази. В последно време стана известно за инциденти с дронове, които експлодирали, припомня "Дойче веле".

Русия предупреди изрично мостът да не бъде нападан и заплаши, че ако това стане, ще се насочи на свой ред командните централи в Киев. Мостът, който е с дължина 19 км, бе завършен едва през 2018-а година и свързва полуостров Крим с Русия.

Само допреди няколко месеца се смяташе, че украинските сили нямат възможност да атакуват моста, посочва "Шпигел". Изданието припомня, че украинското ръководство нееднократно е искало тежки оръжия с голям обсег на действие от Запада и предполага, че именно с тях са били нанесени пораженията на моста.