Руските сили са подложили на обстрел повече от 40 града в източния украински регион Донбас, съобщи украинската армия, заплашвайки да затворят последния основен път за бягство за цивилни, хванати в капан по пътя на тяхната инвазия, която продължава вече четвърти месец.

В традиционното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски отново подчерта, че Украйна няма да отстъпи от своята територия на Русия, съобщава БНР. 

Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия. В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, като спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза Зеленски, като имаше очевидно предвид руския президент Владимир Путин.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО, че "не прави абсолютно нищо" срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно приветства "революционните решения" на Европейския съюз.

"Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо", каза Кулеба в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Министърът допълни, че в началото на войната украинците са възприемали НАТО като "истинска сила", а ЕС като институция, която може само да "изразява безпокойство".

"Войната обаче направи така, че маските да паднат", каза Кулеба. "Видяхме как ЕС взема революционни решения, които самите ние не очаквахме да бъдат взети", допълни министърът.