Таксиметровите шофьори в София готвят масов протест, след като снощи техен колега бе убит в столичния кв. "Разсадника". 

34-годишният Христо Трайков е бил бит от друг шофьор на пътя. По случая бързо бе задържан криминално проявен 23-годишен мъж.

Десетки шофьори обаче се събраха на протест пред столичното 3-то РПУ, а по-късно блокираха и "Орлов мост". Тази сутрин блокадата е вдигната, но Националният таксиметров синдикат е готов за още протестни действия, обяви председателят Красимир Цветков пред БНР.

"Изключително много ще внимаваме за развитието на този случай и мерките, които оттук нататък прокуратурата ще предприеме спрямо убийците на колегата ни. Обмисляме какви да бъдат точно продължаващите ни действия в следващите дни и очакваме до часове да излезем с конкретни искания относно изменения на нормативната уредба, свързана с оборудването на такситата по отношение на сигурността на колегите - паник бутон, видеорегистратори, връзка със 112, реагиране на полицейските органи при проблеми и така нататък".

В протеста ще се включат не само столичните шофьори, но и техни колеги от цялата страна.

"Имахме такъв идентичен случай с колега от Ямбол, който за щастие е жив и здрав. Пред една-две седмици му беше делото на ВКС. Там се опита прокуратурата да потули нещата", разказва зам.-председателят на синдиката Петър Владимиров пред медиите тази нощ. "Този път няма да го позволим с този колега. Все пак баща на три деца. Три деца - сирачета. Каквото и да се е случило, каквото и да е станало, човещкият живот е безценен. Затова не възнамеряваме да се приберем в скоро време, защото искаме да си защитим правото на труд, на работа и не да ни убиват"

Според Нова ТВ Трайков е засякъл лека кола, в която са били момче и момиче. От колата изскача младеж и започва да бие шофьора на таксито.

Братът на Трайков пристига след обаждане и заварва шофьорът пребит. Брат му припаднал, пристигналите на място спешни медици единствено констатират смъртта.