Икономиката на Украйна се е свила с около 30% през първите три тримесечия на 2022 г. по информация на украинските власти, съобщи "Ройтерс".

Основна причина е инвазията на Русия, но лошото време през септември и прекъсването на доставките от атомната електроцентрала в Запорожие също са изиграли съществена роля.

Добрата новина е, че има ръст на износа през септември - с 23% спрямо август, като така той достига най-високото си ниво от началото на войната през февруари. Причината за него е сключената с международно посредничество сделка за превозване на зърно от черноморските пристанища.

Скорошните победи на Украйна на фронта в източната част на страната е подобрило бизнес настроенията. Продължаващите руски атаки обаче, особено по цивилни цели, продължават да затрудняват логистиката.

"По-нататъшното разрушаване на производствени мощности, инфраструктура и жилищни сгради, както и несигурността за това колко дълго ще продължи войната, възпрепятстват развитието и отлагат възстановяването", подчертават от украинското министерство на икономиката.