Жребият за квалификациите за Европейското по футбол през 2024 г. прати България в една група с регионални и като цяло познати съперници - Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва.

За финалите в Германия се класират първите два отбора от всяка група. Още три тима ще бъдат излъчени с плейофи на база подреждането в Лигата на нациите (за тимовете, които не са постигнали това от пресявките). Германците се класират директно като домакини.

Прави впечатление гр. В, в която са Нидерландия, Франция, Ейре, Гърция... А битките между Италия и Англия ще продължат и в пресявките за Европейското - те са в гр. С, като там ще спорят също с Украйна и Северна Македония.

Вижте групите

Група А

Испания, Шотландия, Норвегия, Грузия, Кипър

Група B

Нидерландия, Франция, Ейре, Гърция, Гибралтар

Гпупа С

Италия, Англия, Украйна, Северна Македония, Малта

Група D 

Хърватия, Уелс, Армения, Турция, Латвия 

Група Е

Полша, Чехия, Албания, Фарьорски о-ви, Молдова

Група F

Белгия, Австрия, Швеция, Азербайджан, Естония

Група G

Унгария, Сърбия, Черна гора, България, Литва

Група H

Дания, Финландия, Словения, Казахстан, Северна Ирландия, Сан Марино

Група I

Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора

Група J

Португалия, Босна и Херцеговина, Исландия, Люксембург, Словакия, Лихтенщайн

Квалификациите ще стартират на 23/25 март догодина, следва още един мач в периода 26/28 март. Останалите четири двойки двубои са през юни, септември и ноември следващата година. Русия няма да участва заради санкцията от УЕФА.

Групата ни може да бъде определена като приемлива, имайки предвид факта, че нашите избегнаха изявени фаворити. Няма да се пътува на дълги разстояния. Трябва да се има предвид обаче, че Унгария, Сърбия и Черна гора са по-силни от България. Последните ни мачове с тези съперници не ни донесоха успехи.

Селекционерът Младен Кръстаич: Мечтите не струват пари 

"Със сигурност интересна група. Сърбия за мен е фаворит, а останалите отбори са близки като сила. Със сигурност ще бъде емоционален сблъсък срещу отбора на моята родина. Ще бъде приятно да си изправя срещу Сърбия и да се върна там като треньор. България има млад отбор, така че сърбите са фаворити", заяви сръбският селекционер на националите ни Младен Кръстаич пред БНТ.

"Нека не говорим дали имаме или нямаме шансове. Унгария е водач, Сърбия е на Световното първенство. Не трябва да се предаваме, но не трябва и да прескачаме етапи. Да мечтаеш не струва пари", завърши Кръстаич.

Георги Иванов-Гонзо: Нека бъдем умерени оптимисти

"Нека бъдем умерени оптимисти. Жребият не е лек, но не е и от най-тежките. Нека да се представим по най-добрия начин. Очаквам да се представим добре. Трябва да сме умерени, и да не сме прекалени оптимисти. Унгария, Сърбия или Черна гора не са слаби отбори", коментира пред БНТ техническият директор на БФС Георги Иванов.

Иванов беше попитан дали при този жребий целта е класиране за Европейското:

"Да не слагаме каруцата през коня. Целите са да побеждаваме. Групата не е от най-тежките, но към всеки отбор трябва да подхождаме с уважение. Програмата? Добре е да започнем с домакинство, но пък видяхме, че победихме и Република Северна Македония като гости. Надявам се основата която поставихме да ни даде плюс и импулс за нещо по-сериозно по-нататък."