Боевете с руската армия в Източна Украйна достигнаха максимална интензивност, съобщи днес на брифинг в Киев заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от интернет изданието "Гордон".

Руските сили стрелят по цялата линия на сблъсък и в дълбочина на отбраната на Въоръжените сили на Украйна в оперативна зона Донецк, използвайки тактически ракетни системи, самолети и артилерия, каза тя.

"Ситуацията остава трудна и има признаци на по-нататъшно влошаване. Противникът използва всичките си сили и средства, за да превземе нашата територия и да обгради нашите войски. Боевете достигнаха максимална интензивност днес, противникът щурмува позициите на нашите войски едновременно в няколко посоки. Предстои ни изключително труден и продължителен етап от борбата. И трябва да разберем, че това е война и, за съжаление, загубите от наша страна са неизбежни", каза тя.

Украйна се нуждае от оръжия, които ще й позволят да поразява руските войски на голямо разстояние, заяви днес в "Телеграм" главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

„Много ни е трудно, но стоим. Борим се за всеки участък от фронта, за всяко населено място - написа той. - Западните оръжия и техника ни помагат да изгоним врага от нашата земя. Благодарни сме за международната техническа помощ. В същото време имаме голяма нужда от образци на оръжия, които ще ни позволят да поразяваме врага на голямо разстояние. И това не бива да се отлага, защото цената на забавянето се измерва в живота на хората, които защитават света от рашизъм“.

Украинският областен управител на Луганск Сергий Гайдай заяви, че при руски удари са убити трима души в и около град Лисичанск, за който в момента се водят едни от най-ожесточените боеве, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите на Гайдай при руски артилерийски обстрел е загинал един човек в Лисичанск и още двама вчера в село близо до града. Той заяви, че при ударите в района са поразени различни цели, включително частни домове и център за хуманитарно подпомагане, без да уточнява как са загинали хората.

В Луганска област, където има ожесточено руско настъпление, украинското правителство контролира само малка зона около градовете Лисичанск и Северодонецк.

В Харковска област местният губернатор Олег Синегубов съобщи в "Телеграм", че двама мъже на възраст 64 и 82 години са загинали при обстрел на град Балаклия, а десет са били ранени, включително деветгодишно момиченце. Още пет души са били ранени на различни други места в областта.

Руската армия каза днес, че е унищожила голямо украинско подразделение с военно оборудване, разположено на железопътна гара в Източна Украйна, предаде още Асошиейтед прес.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че руски бойни самолети са поразили гарата в Покровск, когато щурмова бригада, пристигнала там като подкрепление на украинските сили в региона, разтоварвала оборудването. Той също така каза, че руската армия е унищожила украински център за електронно разузнаване в Днипровске, при което са били убити 11 украински войници и 15 чуждестранни експерти. 

По думите му руските военновъздушни сили са поразили 48 места с концентрация на войски и оръжия и два склада за боеприпаси през последното денонощие. Конашенков заяви, че руската артилерия е поразила над 500 украински цели, включително места с концентрация на войски и артилерийски позиции.