Президентът Румен Радев и лидерът на "Български възход" Стефан Янев направиха забележителни изказвания в последните дни по темата за изпращане на оръжие от България за Украйна . От "Демократична България" заявиха, че това ще бъде първото, което ще внесат в новия парламент. И критикуваха президента за това, че за разлика от повечето президенти от Източна Европа, не подкрепя инциативата за членството на Украйна в НАТО.

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната още преди дори да е свикан парламентът.

Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна".

Това каза Радев.

"Ние и в момента изпращаме оръжие в Украйна като бизнес. Има решение на 47-ия парламент да не се прави. Ако търсим ново решение да е в 48-ия парламент. Не виждаме лидерството в ЕС, в България.
Когато говорим за война, да говорим за война. Не да слушаме хора, които са виждали само пушка за пейнтбол, да дават акъл за военна стратегия.

Ако трябва да бъдем солидарни като европейци, взимаме политическо решение и всички заедно сме в окопите. Ние казваме - там има една война, в която ние сме готови да воюваме до последния украинец. Или си страна във войната, или не си.

Да си гледаме нашите интереси. От гледна точка на нашия интерес ако ние започнем да го раздаваме (оръжието – б.р.) какво ще остане за нас? Все пак сме в граничната зона. Нека да бъдем по-умерени и по-внимателни".

Това обясни пък Янев.

Както е известно, тези двама господа генерали не са случайни хора. Първият е президент за втори мандат. Вторият пък беше служебен премиер, а сега е лидер на парламентарно представена формация. И то не на коя да е формация, а на тази, която е готова да се коалира с всички и дори се спряга за носител на третия мандат.

Какво говорят тези двама господа генерали - за съжаление - никак не е маловажно. И техните опити за манипулация на общественото мнение не трябва да бъдат оставени без отговор.

"Демократична България" бърза да ни тласне във война.

Не "Демократична България", а Путин бърза да ни тласне във война. Кремълският диктатор вече заяви, че намерението му е да възстанови статуквото от преди 1997 г. - т.е. цяла Източна Европа, включително България, отново да попадне под руско робство. И добре, че са смелите украинци, които засега осуетяват неговите намерения.

"Ако със същата страст работеха за правосъдната реформа"

Може да има много критики към "Демократична България", но едно е сигурно - за съдебна реформа те работят с голяма страст. Още от времето, в което за Радев всички дебати за съдебна реформа бяха едва ли не междуличностен конфликт между Лозан Панов и Сотир Цацаров, от който никой не се интересува. Даже от времето, когато Радев още не беше президент.

А приносът на настоящия ни президент към съдебната реформа се изчерпва с един размахан юмрук.

"Всички заедно да сме в окопите"

Напротив, идеята е да подпомогнем всячески украинците, за да не стигнат окопите до нас. Освен това войните вече не се решават в окопите.

Ако беше така, то Западът отдавна не просто щеше да е в окопите, но щеше да е изтласкал Путин до Урал. Проблемът, че полуделият диктатор в Кремъл има ядрени бомби.

"Ние сме готови да воюваме до последния украинец"

Напротив, оказва се, че дори и на това не сме готови, защото според двамата неуважаеми господа генерали ние не трябва да изпращаме оръжие на украинците, които воюват не само за тяхната, но и за нашата собствена свобода и независимост.

"Все пак сме гранична зона. Нека бъдем по-умерени и внимателни"

Точно защото сме гранична зона трябва да бъдем крайни и решителни. Защото ако Путин успее в Украйна, ние сме следващите.

Със сигурност никой не иска война. Но Путин вече я започна. И да се правим, че война няма, е погрешна политика. Трябва да приемем простата истина - войната бушува и ние сме част от нея, защото Путин ни обяви за неприятелска държава.

Всички се надяваме нашето участие във войната да се изчерпи с пращането на оръжие за Украйна и с известно оскъпяване на живота ни. Ако се разминем само с това - значи сме късметлии.

Единственият ни шанс да се защитим от кремълския агресор, е да се придържаме плътно към членството си в ЕС и НАТО. Такъв шанс не сме имали през 1944 г., когато Москва ни завладя и зароби в продължение на 45 години. Тя иска да направи това и сега - ни повече, ни по-малко.

Дори най-върлите русофили у нас вече свикнаха прекалено много с благата на европейската цивилизация - никой не би могъл да ги вини за това. И едва ли искат онова време да се върне отново.

Да се чуди човек какво са учили двамата неуважаеми господа генерали във военното училище. Защото ако ги слушаме тях, война се води по следния начин - нападат те, но единственото, което правиш ти срещу това нападение, е да говориш за мир. Дори в играта на пейнтбол когато те нападнат, ти се отбраняваш.

Или може би в българските военни училища се учи друго - ако те нападнат, се отбраняваш, но ако те нападне Русия, само и единствено говориш за мир. Добре, че великият ген. Иван Колев - той също е летял, само, че не на самолет, а начело на легендарната българска конница - не е мислел така. И в Добруджа е смазал руснаците, които са ни нападнали по време на Първата световна война,

Истината е проста - докато руската агресия към Европа не бъде спряна категорично, то истински мир никога няма да има. Всичко друго е руска пропаганда.

По някакви трудно обясними причини за българското общество униформата все още е притегателна сила на избори. Тези двама генерали са поредното ярко доказателство, че униформените трябва да си стоят в казармите и да не влизат в политиката.

Тези двама генерали са се клели във вярност към България, но служат вярно основно на дядя си Вова.