Когато миналия четвъртък полицейски служители откриха тялото на Марсела Грасиано, 31-годишна колумбийска диджейка, бруталността на убийството шокира дори тях. Тялото й, намерено в къща в предградие на Меделин - вторият най-голям град в Колумбия, разкрива следи от изтезания. Ръцете й били вързани зад гърба.

"Тялото е в напреднало състояние на разлагане", каза шефът на местната полиция полковник Ролфи Маурисио Хименес.

В община Вале де Абура е имало 11 убийства тази година, съобщиха властите.

Бруталното убийство на Грасиано бележи част от по-широк ръст на престъпността в Латинска Америка и Карибите, като нови изследвания показват, че близо две трети от най-опасните градове в света са в Латинска Америка, изтъква в анализ Verisk Maplecroft - международна консултантска фирма за изследване на риска и стратегическо управление, предаде "Гардиън".

"Ролята на транснационалния трафик на наркотизи в региона и продължаващата власт на организации и банди за трафик на наркотици е ключовият фактор, който поддържа рисковия профил на Латинска Америка", установява изследването, публикувано в четвъртък.

Макар че Кабул (Афганистан) и Могадишу (Сомалия) са класирани като най-опасните места в света, проучването, което използва данни за престъпления (като убийства, кражби и имуществени щети), тероризъм, граждански вълнения и конфликти, разкрива, че 8 от 12-те града, получили най-лошия възможен резултат, са в Латинска Америка.

Смята се, че Меделин отново се връща към насилието от 80-те и 90-те години на миналия век, когато картелът на Пабло Ескобар на практика управляваше части от града и тероризираше цивилни и полиция. 

"Меделин е ядрото ​​на транснационални престъпни мрежи и това се вижда в този вид изследване", каза Педро Пиедрахите Бустаманте, професор по политически науки в Меделинския университет. "Ето защо, въпреки всички трансформации през последните десетилетия, в града продължават да съществуват отрицателни показатели за престъпност".

В топ 30 на градовете с най-висок риск попадат Рио де Жанейро, Мексико Сити, Чихуахуа и столицата на Колумбия - Богота.

"Сега гледам на този квартал с различни очи", разказа Хуана Сан Мартин, която наскоро беше ограбена с нож в Богота, пред дома си.

Нейна приятелка, която я придружава, била съборена на земята и бита.

"Това те кара да се страхуваш. Това те връща в реалността - разбираш, че всички тези истории, които чуваш по новините, се случват."

Градовете във Венецуела, които са разтърсени от широко разпространена престъпност и политическа нестабилност, също се класират високо - Баркисимето, Каракас, Маракайбо, Маракай и Валенсия.

Също така на високо място в списъка е Порт-о-Пренс, столицата на Хаити, която от години е арена на сблъсъци между банди. Ситуацията в карибската страна се влоши допълнително миналата година, когато президентът Йовенел Моис беше убит в дома си при обстоятелства, които остават мътни и до днес. Смъртта му остави вакуум във властта, който все още не е запълнен. Близо 150 души бяха убити през последните седмици при престрелки между враждуващи банди в Хаити.