Руският президент Владимир Путин изглежда напът да въвлече и Беларус във войната си срещу Украйна.

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи днес за създаване на съвместна войскова групировкана двете страни, които формално са части от съюзна държава. Той каза, че тя ще бъде използвана в случай на опасност по нейната западна граница. Беларус беше една от изходните точки за руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

„Във връзка с обострянето на западните граници на съюзната държава се договорихме да разположим регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Това е всичко според нашите документи. Ако нивото на заплаха достигне сегашното ниво, както днес, започваме да използваме групировката на съюзната държава.Основата (винаги съм го казвал) на тази група е армията, въоръжените сили на Република Беларус. Трябва да ви уведомя, че сформирането на тази група започна. Продължава, мисля, от два дни. Дадох заповед да започне формирането на тази групировка“, написа Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

Лукашенко посочи, че неотдавна е разговарял на четири очи с руския президент Владимир Путин по време на неформална среща на лидерите на Общността на независимите държави, сформирана от бивши съветски републики след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украинските медии припомнят, че вечерта на 8 октомври украинският посланик в Минск Игор Кизим е бил поканен в беларуското външно министерство и му е била връчена нота с изявление, че Украйна готви удар срещу Беларус. Киев отрече тази информация и я нарече провокация на Руската федерация.

Лукашенко: Полша се моли на американците за ядрено оръжие

В друга част от изявлението си президентът на Беларус осъди Полша, че моли американците да ги снабди с ядрено оръжие.

"Полша просто трепери. Моли американците веднага да им достави ядрено оръжие. В това число и от ядрените арсенали в Германия. Неотдавна констатирахме, че докато уж защитават границата с Беларус, поляците разгръщат въоръжени сили. Нали така?", пита президентът насъбралите се около него военни командири, които отговарят утвърдително.

Лукашенко обясни, че Варшава демонстративно изтеглила войските си, но реално ги позиционирала на 100 км от границата с Беларус. 

"Всичко съветско и полско, с което разполагаха, изпратиха на Украйна. Сега се въоръжават с най-модерното оръжие на НАТО. Колко време ще отнеме да достигнат границата на Беларус. Половин вечер. Ще видим. Затова не бива да се успокояваме", призовава Лукашенко.