Руският президент Владимир Путин заяви, че вече не е възможно да се оставят без отговор действията на Киев, който се бил поставил на едно ниво с международните терористи, предаде "Интерфакс".

"Киевският режим с действията си всъщност се изравни с международните терористични групи, с най-омразните групировки. Просто е невъзможно подобни престъпления да бъдат оставени без отговор", каза Путин на среща с постоянните членове на Съвета за сигурност. на Руската федерация, цитиран от руската агенция.

В понеделник сутринта, отбеляза той, по предложение на Министерството на отбраната и по план на Генералния щаб е нанесен масиран удар с далекобойно високоточно оръжие по енергийни, военни командни и комуникационни обекти в Украйна.

„Тази сутрин по предложение на Министерството на отбраната и съгласно плана на Генералния щаб на Русия беше нанесен масиран удар с високоточно далекобойно оръжие въздушно-морско и наземно базиране по енергетиката, военното командване и комуникационни съоръжения в Украйна“, каза Путин.

Той заяви, че "в случай, че опитите за извършване на терористични атаки на наша територия продължат, отговорите на Русия ще бъдат твърди и по мащаб ще съответстват на нивото на заплахите от страна на Руската федерация. Никой не трябва да има съмнения в това“.

Руският президент обвини украинските власти и за това, че са се опитали да взривят един от участъците на газопровода "Турски поток".

„Имаше редица терористични атаки и опити за подобни престъпления срещу електроенергийни съоръжения и газопреносна инфраструктура на страната ни, включително опит за подкопаване на един от участъците на газопреносната система „Турски поток“, каза държавният глава, говорейки на среща с членове на Съвета за сигурност на Руската федерация. „Всичко това се доказва от обективни данни, включително показанията на самите задържани извършители на тези терористични атаки“.

Путин обвини украинските специални служби в извършването на три терористични атаки срещу АЕЦ Курск.

„Специалните служби на Украйна също извършиха три терористични атаки срещу Курската АЕЦ на Русия. Многократно подкопаваха линиите за високо напрежение на електроцентралите. В резултат на третото такова нападение бяха повредени три такива линии наведнъж. Чрез мерките взето, повредата е отстранена в най-кратки срокове, не се допускат сериозни последствия“, каза Путин.

Путин повтори, че от първоначалните следствени действия е станало известно, че експлозията на 8 октомври на Кримския мост е терористична атака, насочена към унищожаване на гражданската критична инфраструктура на Русия. Поръчки, организатори и извършители на атаката са украинските специални служби, каза руският президент.

„Режимът в Киев отдавна използва терористични методи. Това са убийствата на общественици, журналисти, учени, както в Украйна, така и в Русия. Това са терористични атаки в градовете на Донбас, които продължават от по-дълго време. повече от осем години. Това са актове на ядрен тероризъм. Имам предвид ракетни и артилерийски удари по Запорожката атомна електроцентрала", каза Путин.