„Изчезна светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност, а Китай и Русия - нашия напредък“.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

Той говори на среща в Брюксел с ръководителите на представителствата на ЕС по света.

„Може да греша, но мисля, че европейците са изправени пред последиците от процес, който продължава от години. Напредъкът ни се основаваше на евтина енергия от Русия и достъпа до огромния китайски пазар. Днес трябва да намерим нови пътища за енергията, без да заменяме една зависимост с друга. Необходимо е дълбоко преструктуриране на европейската икономика, това ще създаде политически проблеми”, изтъкна Борел.

След което сподели вижданията си за европейската сигурност:

“Въпросът с нашата сигурност бе поверен на САЩ и, въпреки че днес отношенията с Вашингтон са отлични, кой знае какво ще стане след няколко години. Ако Тръмп или някой подобен влезе в Белия дом, какъв ще бъде отговорът на войната в Украйна? Трябва да си зададем тези въпроси и отговорът е в поемането на повече отговорност от наша страна.”

Той отбеляза, че крайната десница в страните членки бележи ръст по демократичен път и че хората я овластяват.

“Мащабът на промените, предизвикани от войната, е изключителен и не трябва да се опитваме нито да го отричаме, нито да му противостоим. Трябва да го приемем и да се приспособим. Случиха се събития, които не можехме дори да си представим”, допълни дипломат номер 1 на ЕС.

Той призна, че Европа не е вярвала във възможността за война в Украйна. Но също така не очаквала, че Украйна ще се съпротивлява толкова ефективно, включително с европейската военна помощ. Не били предвидени и способностите на руския президент Владимир Путин да задълбочи войната.

Жозеп Борел се опасява, че продоволствената криза тепърва ще се задълбочава. По думите му предстои рецесия с повишаването на лихвите.

“Путин не иска да възстановява комунизма, той води радикален национализъм и империализъм. Не отдаваме достатъчно внимание на това как европейският модел се възприема по света, все по-малко са онези, които искат да го следват. Трябва да слушаме повече другата страна”, смята Борел.