Димитър Венчев - 34-годишен ентусиаст от Пазарджик, който живее в Пловдив, но продава по света своите ръчно изработени циментови плочки... Това е новият герой на поредицата ни с положителни български истории "Малък бизнес, голям успех".

"То беше ходене по мъките – проби, грешки... Да осигуриш нужните инструменти и матрици - правиш поръчки. Да се научиш, като често няма откъде да гледаш." 

Това разказва за началото на своя уникален занаят Димитър. Признава - макар да се занимава доста отдавна, че чак от 2016-2017 г. може да се каже, че е изградил "до някаква степен - макар и минимално - сериозно производство".

Любопитен факт е, че в България е единствен. По принцип увлечението по красиви циментови шарени плочки не е характерно за нашата страна:

"Не е нещо, което аз съм го измислил, макар че реално всеки майстор по цял свят има свой стил и почерк. Много се прави в Испания, Мароко, дори в Турция има доста производители.

Не са много като цяло по света, но има."

Продуктите за "рецептата" са цимент, пясък, различни мрамори, бои и др. съставки.

Красивите му плочки са от три слоя - първо се нанася цветният слой. Цветовете базово са 5-6, но се комбинират. Съчетано с възможностите на различните матрици (всички Димитър си е произвел ръчно - тъй като не се продават в магазина, б.а.), прави комбинациите практически безбройни.

После следват подложка - от цимент и мрамор, и здравата основа, която е от същото, само че мраморът е на по-едри частици.

Цветният слой е 4-5 мм, което прави продуктите много дърготрайни: една реставрация под формата на шлайфане на най-горния слой, и шарката е отново свежа и жива, отбелязва младият майстор. Естествено за външни условия са супертрайни, използват се съвременни висококачествени цименти и допълнително импрегнант за защита.

Като гледаме процеса, си мислим, че това е бизнес за спокойни хора, които нямат нищо против да прекарват часове и дори дни, шарейки плочките.

Готовите, когато се втвърдят, се слагат във вода за 4-5 дни, за да узрее самият цимент. После се финишират на ръка, за да не останат и най-дребни недостатъци.

Ето как може да изглежда една готова кухня с продуктите му

Димитър признава, че това е духът на ориента, много тачен например в Мароко. В Испания всяка - ако не втора или трета, то пета къща е изпъстрена с такива цветни циментови квадратчета (а и не само - има и шестоъгълни).

Голямото не е на мода

Интересно е, че стандартно неговите плочки са 20х20 см. Има доста поръчки дори за 10 на 10 см.

"Колкото е по-малко, е по-различно... Макар, че сега има мода на големите гранитогреси - по 1-2 метра, това са съвсем различни стилове.

Клиентите, които харесват такъв стил – малко ориентилски, не харесват модата "гранитогрес 2 метра".

А приложението е безкрайно - за вътрешни и външни пространства, дори за реставрации.

Цените, казва, са напълно разумни, сравнено с конфекцията от керамични, теракотени, гранитогресни и други готови плочки на пазара.

"Направени с ръце от сърце", това е мотото на Димитър и неговата фирма "Орнаменто".

Питаме го - от любов към плочките ли не е успял да се ожени още. Смее се, че има сериозна приятелка и на този етап от живота му така е ок.

Ако искате и вие да се обзаведете с ръчно направените красотички, можете да разгледате сайта на "Орнаменто", или моделите във Facebook или да се свържете на телефон: 0889368615. Фирмата има и шоурум в София.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).