Учени от САЩ са изобретили миниатюрни роботи-раци, които въпреки скромните си размери притежават завидни способности, пише "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

Половинмилиметровите устройства, които са с размер по-малък от бълха, в момента са най-малките дистанционно управлявани ходещи роботи в света. Дизайнът им е вдъхновен от Атлантическия скален рак.

"Рачетата" могат да ходят, да се огъват, извиват, пълзят и дори да скачат. Учените се надяват да ги използват за изпълнение на различни задачи в ограничени пространства.

"Микророботите могат да се използват например за ремонт или сглобяване на малки структури или машини в промишлеността, или като хирургически асистенти за прочистване на запушени артерии, спиране на вътрешно кървене или отстраняване на ракови образувания при минимално инвазивни процедури", казва ръководителят на проекта професор Джон Роджърс. 

Според разработчиците им от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, те представляват още една стъпка към миниатюризацията на роботите.