Федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер ще уволни председателя на Федералната служба за информационна сигурност Арне Шьонбом заради връзки със съмнителни руски фирми. „Проучва се как може да се постигне бърза смяна на председателя. Планираната за четвъртък съвместна пресконференция на Фезер и Шьонбом се отменя“, казват източниците от министерството на вътрешните работи на Германия.

Преди това в предаване по телевизия ZDF бяха разкрити връзките на Шьонбом с подозрително сдружение, наречено "Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e. V.". Твърди се, че асоциацията има контакти с руските тайни служби. Шьонбом е президент-основател на сдружението до 2016 г., пише "Билд"

Шьонбом е забранил на служителите на агенцията си да участват в събития на това сдружение. Въпреки това, както се вижда от снимки в Twitter, самият той е присъствал на юбилейно събитие на асоциацията преди месец и е произнесъл реч.

Властите в момента проверяват кои компании се нуждаят от софтуер от руския доставчик Protelion (бивш Infotecs). Protelion използва членството си в Cyber-Sicherheitsrat Deutschland, за да разпространява потенциално несигурен софтуер, пише още изданието.