ГЕРБ, която се очаква да получи първия мандат за съставяне на правителство, ще се опита да сформира неполитически кабинет с прагматична програма, който да получи подкрепа от колкото може повече партии в парламента. 

Това съобщи в интервю за БТВ избраният за депутат от партията Росен Желязков, бивш министър на транспорта.

"Говорим за широко програмно правителство, дори не се хващайте за думата програмно, говорим за широко правителство, от което да се отдръпат политиците", каза Желязков. "Ние разглеждаме процеса като обединяване около ясни, прагматични политики".

"Ние се отдръпваме от стандартните решения, защото сме в нестандартна ситуация", добави той. "Ние сме в ситуация, в която взаимно трябва да намерим решение".и

Желязков каза, че правителството трябва да се състои от политически необременени фигури, "неизкушени от предизборна реторика" и затова самият той не би приел да бъде министър. При такъв подход кабинет би могъл да се състави с всеки от прочувателните мандати, даде да се разбере Желязков, без да се ангажира твърдо, че партията му би подкрепила предложения на други мандатоносители.

Такъв изход от политическата си криза намери Италия в началото на 2021 г. с широкото коалиционно правителство на Марио Драги, които обяви за свои основни приоритети да се справи с COVID-19 и да усвои максимално средствата от европейския фонд за възстановяване. Тази коалиция се разпадна по-рано тази година заради несъгласия между партиите в нея по използването на евросредствата въпреки широката популярност на Драги, бивш председател на Европейската централна банка, сред италианците. На изборите на 25 септември убедително победи коалиция от три десни партии, сред които най-голям дял има етикираната като "крайнодясна" формация "Братята на Италия с лидер Джорджа Мелони, вероятната бъдеща министър-председателка.

За необходимостта да се търсят нестандартни решения Желязков се аргументира с войната в Украйна и с последствията ѝ за света като задаващите се рецесия и възможна депресия и високите цени на енергоносителите, които няма изгледи да спаднат до нивата от 2021 г.

Той посочи, че ако и в тази ситуация партиите продължават да политиканстват, ще се засилват гласовете за промяна на политическия модел на парламентарната република в България.

"В България много често наблюдаваме политическо злорадство...Те ни свалиха, сега да им гледаме сеира", каза той по повод на отказа на "Продължаваме промяната" и " Демократична България" да разговарят за коалиция с ГЕРБ. "Това трябва да се промени".

Желязков изключи "каквато и да е форма на колаборация" с "Възраждане" поради дълбоки идеологически различия, но добави, че тази партия трябва да се уважава заради броя гласове, който е получила и че диалог с нея трябва да се води. Той нарече партия "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев "прагматична формация с лидер, който признава реалностите такива, каквито са".