"Това няма да е правителството, което ще предаде националния интерес".

Така шефката на кабинета на премиера Кирил Петков и говорител Лена Бориславова обобщи резултата от провелия се днес коалиционен съвет с основна тема българското вето за членството в ЕС на Република Северна Македония, която периодично поражда напрежение в коалицията. Бориславова затвърди, че въпросът ще мине задължително през Народното събрание.

Коалицията действа единно, заяви тя. И допълни, че сега трябвало да бъде оставена дипломацията да работи.

"Когато имаме доклад на Министерство на външните работи, в който се отчита напредък по българската позиция, ще имаме и предложение към Народното събрание", обяви тя.

Видимо доволен от коалиционния съвет бе и Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Новина нямало, всеки потвърдил позицията си.

"Надяваме се на едни бъдещи действия на дипломатите от външно министерство и реакция от Северна Македония", заяви и той.

Бориславова коментира и чаканата актуализация на бюджета, за която към момента не се е чула и една цифра. Очаквало се в седмицата между 6 и 10 юни кабинетът "да се постарае" темата да бъде разгледана на първо четене в комисия.

"Обсъдихме как да подобрим законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това, което предстои, е важно както за пенсиите така и за всички други антикризистни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложехме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно. Говорихме за необходимостта експертните коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение", обяви говорителката.

На парламентът му  предстоял и приемането на над 20 законодателни промени, заяви още тя във връзка с плана за възстановяване. И обобщи, че това бил един от най-позитивните коалиционни съвети до момента.