Има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" да използва подкрепа на "Възраждане", "било чрез намаляване на кворума или чрез добавяне на няколко гласа, за да бъде стартиран нов кабинет". 

Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс, като тук ключът остава у президента – на кого той ще бъде даден. Г-н Янев има потенциал.

Това коментира във вторник социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред БНР.

"Тази интрига с "Възраждане" "за" или "не" покана или участие в някаква форма на одобряване на правителство, ми се струва интересна. Не по-малко любопитно беше отношението на ГЕРБ към "Възраждане" през кампанията. Оттам се опитваха да нормализират антисистемността на "Възраждане", да ги представят като потенциален партньор, новата изненада на българската политическа сцена. Делян Добрев дори заяви, че "Възраждане" ще е втора политическа сила. Това беше може би опит да се покаже, че "Възраждане" е нормална политическа партия, тя не е остракирана от останалите политически сили, с идеята тя да повиши резултата си и това да стимулира допълнително натиск върху останалите политически сили от страна на ГЕРБ за създаване на евро-атлантическа коалиция, посочи Живков.

Той уточни, че този сценарий на ГЕРБ не се е осъществил. Според него обаче "остава възможността без да има коалиция, "Възраждане" да подкрепи кабинет, който е експертен, а след това в парламента по отделни решения – особено тези, свързани с геополитическата ориентация, войната в Украйна, приемането на еврото, да гласува негативно."

"Има механизми, с които едно правителство, открито подкрепено от ГЕРБ, ДПС и "Български възход" да използва по някакъв начин "Възраждане" - било чрез намаляване на кворума или чрез няколко гласа, за да бъде избран нов кабинет", смята Живков.

"Ситуацията е изключително сложна и се очакват компромиси", добави той.

Той коментира и дали има вариант подкрепа за правителство около ГЕРБ да се осигури с гласове на отцепници от други партии. Живков посочи, че ДБ и БСП са системни партии и това е трудно да се случи при тях, а около ПП има усещането за общост, тя се развива като политическа сила. Затова е "скептичен, че такъв вариант е възможен".

"Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс, като тук ключът остава у президента – на кого той ще бъде даден. Г-н Янев има потенциал", смята още социологът.

Според Живков това може да стане както заради близките взаимоотношения между Янев и президента Радев, така и заради "препозиционирането на "Български възход" вече като значително по-близка до европейските ценности и геополитическата орбита на нашите партньори".

Добромир Живков изрази съмнение от друга страна в "автентичната ценностна ориентация на ГЕРБ". По думите му сега ГЕРБ заема позицията на ястреби и "нишата на крайните евро-атлантици", защото това е политическият ѝ шанс да излезе от изолация.