Украинската православна църква, която досега беше свързана с Москва, обяви вчера, че скъсва с Русия след нахлуването й в Украйна и става напълно независима, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съборът прие съответните допълнения и изменения в устава за управлението на Украинската православна църква, които свидетелстват за пълната самостоятелност и независимост на Украинската православна църква", се казва в огласено днес постановление на Църквата, цитирано от ТАСС.

Освен това Съборът предложи да се възобнови диалогът с разколническата Православна църква на Украйна и изрази също несъгласие с позицията на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за специалната операция в Украйна.

В постановлението Украинската православна църква призова украинските и руските власти да продължат преговорите, за да се сложи край на конфликта ида се прекратят кръвопролитията. 

Досега Украинската православна църква беше самоуправляваща се църква с широка автономия в рамките на Руската православна църква. Решението за отделянето бе взето на обща среща в Киев на архиереите, свещениците и миряните на Украинската православна църква.