Роденият в Москва милиардер от Силициевата долина Юрий Милнер съобщи в Туитър, че се е отказал от руското си гражданство.

"Моето семейство и аз напуснахме Русия окончателно през 2014 г., след руската анексия на Крим, написа той. - А това лято приключихме официално процеса на отказ от руското си гражданство."

Основател на групата за инвестиции в интернет "Диджитал скай текнолъджис" (DST) и един от първите купувачи на акции във Фейсбук, от 1999 г. Милнер е израелски гражданин, обяснява той самият на своя сайт.

Физик по образование, Милнер е работил за Световната банка. Той не притежава активи в Русия и 97 на сто от богатството му е спечелено извън родината, сочат данни от сайта. Уточнява се, че "Юрий никога не се е срещал с Владимир Путин, било то отделно или в състава на група".

Благотворителната фондация на Милнер Breakthrough Prize Foundation осъди през март руската инвазия в Украйна и отпусна над 11 милиона долара в помощ на украинските бежанци и учените, принудени да напуснат страната.

През 2016 г. Милнер и британският астрофизик Стивън Хокинг (починал през 2018 г.) лансираха амбициозна инициатива - мисия до Алфа от съзвездието Кентавър, най-близката до Земята група звезди, с малък космически апарат, тежащ едва няколко грама, който да лети с една пета от скоростта на светлината, задвижван от поток протони, излъчвани от разположен на Земята лазер върху неговото "платно" с площ от няколко квадратни метра.

Двамата замислиха съвместно и мащабно проучване с цел търсене на живот в извънземното пространство - 10-годишен проект на стойност 100 милиона долара, финансиран от Милнер.

БТА