Контролираният от руската държава Научен институт в Москва (НАМИ) придоби срещу 1 евро бизнеса на “Нисан” в страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се изявление на министъра на търговията и промишлеността Денис Мантуров, който е и вицепремиер.

Във владение на НАМИ преминава завода в Санкт Петербург, в който за местния и съседни пазари се сглобяваха всъдеходи като Qashqai, X-Trail и Murano. Там има и научно-изследователски център. Също така - базиран в Москва офис, който се заминаваше с продажби и маркетинг.

Със следпродажбеното обслужване на “Нисан” се заема “АвтоВАЗ”, който произвежда “Лада”.

В договора е записано, че до 6 години концернът може да се завърне в Русия и да изкупи бизнеса си обратно. По същия път по-рано тази година мина и “Рено”, с който “Нисан” е в алианс. Тогава цената бе 1 рубла, всичко отиде за НАМИ, а отново бе оставена открехната врата за път назад.

Според световните агенции японският производител ще загуби около 686 милиона долара от операцията.

Почти всички големи производители на автомобили са на изхода на Русия, като към “Рено” и “Нисан” могат да се добавят “Мерцедес”, “Тойота”, “Мазда”, “Фолксваген” и т.н. Някои от тях вече напуснаха страната, други са в процес на прехвърляне на бизнеса си на местни партньори.

Техните заводи са затворени от началото март. Не могат да продължат производство, тъй като заради санкциите не им достигат части и компоненти.

Мантуров гарантира, че близо 2000-те служетели на “Нисан” ще запазят работните си места, но не конкретизира как ще стане това.