Съдът оставя в ареста младия Йосиф Иззе, който след като се сби с таксиметров шофьор надвечер на 8 декември, последният почина. Инцидентът стана в кв. Разсаднита/Коньовица.

Случаят предизвика протест на хора - най-вече от близките махали Татарли и Факултета в събота и неделя.

Те блокираха кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и "К. Величков" и дори Иван Гешев ходи да им обяснява, че ще пребори беззаконието.

Интересно е, че прокуратурата разпространи вчера информация докъде са стигнали следствените действия. Установено е, че след първоначално невинно спречкване на двамата мъже, починалият таксиджия Христо Трайков звъни по телефона и идват още трима за подкрепа, които почват да бият отсрещния шофьор. Според бТВ Христо Трайков е починал от инфаркт.

Иначе свадата настава, тъй като таксиджията кара в насрещното в еднопосочна улица, а Иззе бива возен от приятелката си в същия момент и му прави забележка.

Иззе е на 23 години и работи като фризьор. Той, както и защитата му поискаха най-леката мярка за неотклонение. Адвокатът отбеляза, че събраните доказателства не са такива, че да подкрепят искането на прокуратурата за най-тежка мярка за неотклонение.

Налице е обществено напрежение и разнопосочни нагласи, които създават пречки за извършване на разследването професионално и обективно, добави адвокатът, цитиран от БТА.

Според прокурора обаче по делото са налице основания за взимане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Той коментира пред медиите преди заседанието, че все още не са готови експертизите по разследването, както и че са иззети видеозаписи от инцидента. По думите му има разнопосочни свидетелски показания за това кой е започнал сбиването и какво точно се е случило, което се потвърди и от съда.

Ето и събощението на съда:

Софийският градски съд определи мярка "Задържане под стража" на Йосиф Иззе, обвинен за смъртта на таксиметровия шофьор в София. Съдът прие, че въпреки противоречивите свидетелски показания, има данни за извършено престъпление.

Освен това Иззе все още е в изпитателен срок по дело, завършило с осъдителна присъда, по което той е признат за виновен в причиняване на ПТП, при което има пострадала жена. Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест. В случай на такива делото е насрочено за 20 октомври от 10 ч. пред Апелативен съд - София.

А това съобщиха от прокуратурата:

По искане на СГП Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо обвиняемия за смъртта на таксиметров шофьор

Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) и взе мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Й. И., обвинен за това, че на 08.10.2022 г. по непредпазливост е причинил смъртта на Х. Й. в следствие на умишлено нанесена телесна повреда:

Обвиняемият беше задържан от СГП за срок до 72 часа. Днес наблюдаващият прокурор внесе в съда искане за задържането му под стража.

Съдът сподели доводите на прокурора, че в ранния етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, тъй като престъплението по чл. 124 от НК попада в изпитателния срок на условно осъждане на обвиняемия.

Мярката за неотклонение на обвиняемия не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

Разследването по случая продължава.