Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще обсъдят разполагането на допълнителни боеспособни сили в Източна Европа, по източния фланг на пакта.

Това заяви посланичката на САЩ в алианса Джулиан Смит. Тя говори в навечерието на започващата днес в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната.

Те ще обмислят и интегрирането на колкото се може повече логистика във всички сфери.

Друг важен въпрос ще бъде устойчивостта на ключовата инфраструктура и кибермрежите, както и на индустриалната база в страните от пакта.

Съвсем естествено ще бъде дискутирана и руската агресия в Украйна.

През последните месеци руският президент Владимир Путин залага на подкопаването на решимостта на Запада в подкрепата му за Украйна на всички фронтове -  хуманитарната и икономическата помощ, както и помощта в сферата на сигурността. Джулиан Смит обаче не вижда промяна в единството.

В рамките на министерската среща днес ще заседава и Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ за Украйна. Тя включва общо 50 държави, сред които членките на НАТО. Фокусът ще бъде върху противовъздушната отбрана на страната, смята посланичката. Тя се надява да чуе още добри вести след тези, че САЩ и Германия предоставят на Украйна системи за ПВО.

Същевременно НАТО продължава да бъде убедена, че трябва да продължи подкрепата си за страната колкото е необходимо, за да защитавя тя своята територия, но страните са обединени в мнението, че пактът няма нужда да става страна във войната.