"Новите песни на тези хора могат да докарат някого до самоубийство. Препоръчвам на колегите от "Възраждане" да ги слушат по няколко пъти."

Това коментира по бТВ в неделя сутрин депутатът от ПП Христо Петров (Ицо Хазарта) по повод искането да има квота за българска музика в национален ефир.

Особено активно подкрепящи подобно правило са някои от популярните от близкото минало естрадни изпълнители. Хазарта уточни, че някогашните им песни са хитове, но направи разграничение със сегашната ситуация.

"Когато имаме спор, да го водим с аргументи. Нека да не ме нападат с това, че моята музика е цинична, защото съм съгласен с това. Нерядко моите песни са такива, само че никога не съм ходил да се моля да ги въртят задължително по БНР или по националните медии", добави той.

По време на обсъжданията на предложението, идващо от "Възраждане", Петров зае ясно позиция против квотите като обясни, че те "са спасителен пояс за некадърници".

"Не съм искал закон, за да се върти моя тъпа песен. Когато съм правил хубава песен, нещата са се получавали...", каза още той в Комисията по културата.

Днес той обясни, че се е опитал на няколко пъти деликатно да обясни на колегите си, които настояват за квоти, че стават поддръжници на едно партийно мероприятие, "са част от кампанията на едни търговци, част от една руска партия".

"Трета седмица - всичката Мара втасала, някой се показва да обяснява как иска да защити българското", продължи депутатът от ПП.

"Квотите са нужни за някой, който не успява по друг начин да продаде своя продукт, т. е. не постига качество", отсече още той.

Някои от новите парчето Петров описа не особено ласкателно.

"Пее ли, отхрачва ли, мъчи ли се...", даде пример той за съвременен български изпълнител.

"За мен артистът трябва да бъде символ на свободния дух", каза той на въпрос трябва ли държавата да помогне.

"Макар чалгата да е най-слушаната музика в България, най-голямата звезда е Лили Иванова и съществена част от нейния успех е, че тя никога не би си позволила да коментира и да се бори за такова нещо. Затова и билетите за нейните концерти се разпродават месеци преди да се състоят", добави още.

И продължи с примерите, с които да онагледи тезата си: "Любо Киров също не идва на тези събирания, той знае, че истинската работа се върши в студиото и на сцената".

"В момента процентът (предложението е да над 50 на сто-бел.ред.) българска музика по обществените медии е близък до искания. По БНР сиурно е и повече, ще изпаднем в особена ситуация сега с квотите този процент там да намалее", отчете още депутатът Петров.

На въпрос за въвежданите от някои държави като Гърция, Франция квоти, той обясни, че става въпрос за национално специфична музика, разпознаваема в цял свят.

"Това, че по време на социализма някой е крал италиански песни, ако не сте българин, няма как да разберете, че това е българска музика", добави той за някои родни претенции.

Хазарта, известен с острите си критики към "Възраждане", и този път не спести отношението си към партията и лидера ѝ.

"През последните 10 години съм се занимавал с това да развивам музиката си, бизнеса си. Внесъл съм стотици хиляди левове в хазната. Не съм си построил къща с партийна субсидия, не съм подскачал като цветарка от партия на партия. И макар че имам 10 пъти повече гласове на изборите, не говоря от името на народа", отсече той.