Бомбата, взривила Кримския мост, била изпратена от пристанището в Одеса до българския град Русе в началото на август съгласно договор между Транслогистик ЮА ООД ( Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

Това съобщава РИА Новости, цитирайки изявление на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

То напълно контрастира с изнесеното вчера от премиера Донев и спецслужбите - че "стока със сходни характеристики (полиетиленово фолио, б.р.) е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит".

За организатори са посочени Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти. Бомбата била прикрита от рула със строително полиетиленово фолио с общо тегло 22,77 тона.

Задържани са 5 граждани на Русия, 3 граждани на Украйна и Армения, участвали в подготовката на престъплението, съобщава ФСБ.

Агенцията уверява, че всички организатори и съучастници, включително чужденци, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с руското законодателство.

От България практата се отправила към грузинското пристанище Поти. На 4 октомври камион с грузинска регистрация преминал руско-грузинската граница при "Горен Ларс" и на 6 октомври товарът бил разтоварен в база в Краснодарския край. На 7 октомври пратката, насочена към несъществуваща фирма в Крим, е качена на камиона на руския гражданин Махир Юсубов, който заминава за Симферопол. 

На 8 октомври в 06:03 часа е извършена експлозия на Кримския мост, обяснява ФСБ.

Вчера българските власти отрекоха взривеният камион да е стъпвал на територията на страната ни.

"Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", обяви в прессъобщение правителството на Гълъб Донев. "Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност", завършва съобщението, в което е използвано определението на Кремъл за експлозията на Кримския мост.

По-рано във вторник Донев заяви пред медиите, че "България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост, няма и такова официално обвинение, отправено от руската страна".

Високопоставен украински служител определи като "пълни глупости" твърденията на руското разследване за експлозията, която нанесе тежки щети на моста, свързващ Русия с анексирания от Москва Кримски полуостров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър, на въпрос във връзка с руските твърдения за взрива.

ФСС и Следствения комитет са "фалшиви структури, които служат на режима на Путин, така че ние определено няма да коментираме изявленията им", каза Юсов.