ЮНЕСКО  е решила да разгледа, прилагайки спешна процедура, кандидатурата на борша за включване в списъка с нематериалното културно наследство на човечеството, предаде АНСА, информира БТА.

Кандидатурата беше издигната от Украйна през 2019 г. и веднага беше оспорена от Русия, която претендира, че гастрономическият специалитет е руски, а не украински. Тя трябваше да бъде разгледана през 2023 г. или 2024 г. Но сега комитетът на ЮНЕСКО по опазването на нематериалното културно наследство е решил да ускори за тази година оценяването на кандидатурата и смята, че трябва да процедира така, защото този елемент (визира се боршът) се нуждаел от спешно опазване и съхранение, пише италианската агенция.

За първи път ще се действа по този начин, уточняват от ЮНЕСКО, чиято централа е в Париж. Решението е било съобщено и на Органа за оценка на ЮНЕСКО, обединяващ експерти от цял свят и председателстван сега от италианеца Пиер Луиджи Петрило. До края на юни този орган трябва да се произнесе и в случай на положителна оценка за борша, то на 1 юли ще има извънредно заседание, на което ще се дискутира вписването на борша в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.