13-месечно испанско момиченце стана първият човек в света, на когото успешно беше трансплантирано черво от донор, който е починал след асистолия на сърцето (пълно спиране на електрическата активност от сърцето).

Това информира Ройтерс като се позова на съобщение от мадридската университетска болница "Ла Пас".

Малката Емма е получила още стомах, черен дроб, панкреас и далак.

"Детето вече е изписано и се чувства добре у дома си с родителите си", се казва в изявлението от болницата, цитирано от Си Би Ес.

Испания е световен лидер в трансплантациите на органи като през 2021 г. са извършени 102 на 1 млн. души от населението, сочи статистиката. Този процент е по-голям само в САЩ, според данни на Министерството на здравеопазването на Испания.

Емма е била на 1 месец, когато е установено, че голяма част от червата ѝ липсва, което означало, че тя не може да се храни и да абсорбира необходимите ѝ хранителни вещества нормално. Състоянието ѝ бързо започнало да се влошава, докато не получила мултивисцералната трансплантация (трансплантация на няколко вътрешни органа).

"Добрата новина е, че животът продължава. Емма е много смела и доказва всеки ден, че иска да продължи да живее", каза майка ѝ пред репортери. Жената благодари на семейството на донора и на лекарите, осъществили животоспасяващата операция.

Днес момиченцето вече е на 17 месеца.

Обикновено трансплантациите се правят от донори в мозъчна смърт. Затова и този случай е особено сложен - да се съхранят органите на донорите при спряло сърце.