Член на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) приветства нападението срещу френското сатирично списание "Шарли Ебдо", в което бяха убити най-малко 12 души и заяви, че атентатът е бил отмъщение за оскърбления срещу исляма, предаде Ройтерс.

Атентатът, при който бяха застреляни 12 души в редакцията на списанието, е най-тежкото нападение във Франция от десетилетия. Сред убитите са 10 журналисти и двама полицаи, а повече от 10 души бяха ранени. Бандитите са били с качулки и освен калашници са носели и гранатомет, свидетелстват очевидци на кървавата драма.

"Лъвовете на исляма отмъстиха за нашия пророк. Това са първите капки. Ще последват и други", заяви в интернет връзка от Сирия сириецът Абу Мусаб, който се бие в редиците на ИД.

ИД контролира обширни райони в Сирия и Ирак. Абу Мусаб добави, че той и другите бойци на групировката се радват на нападението.

"Нека тези кръстоносци да се страхуват, трябва да се страхуват", каза той.

До момента никоя групировка не е поела отговорност за нападението. Според двама свидетели на атената обаче, терористите са обявили, че са част от групировката "Ал Кайда" в Йемен. 

Абу Мусаб допълва, че не познава нападателите, но според него "те следват пътя на емира (лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади) и на нашия шейх Осама (бин Ладен)".