Групата "Обнови Европа" (ОЕ) може да обяви за свой нов член „Продължаваме промяната“ (ПП) още днес. 

"Обнови Европа" (Renew Europe) са обединението между АЛДЕ, европейската либерална партия, и ЕДП, другата центристка партия в ЕП.

Това съобщи пред „Политико“ Клод Сежурне – председателят на парламентарната група на евролибералите. Те са третата сила в Европейския парламент.

Преди началото на Европейския съвет в Брюксел днес Петков ще участва в среща на европейските лидери от ОЕ. Това са френският президент Еманюел Макрон, премиерите Марк Рюте на Нидерландия, Михол Мартин на Ирландия, Александър де Кро на Белгия, Ксавие Бетел на Люксембург, Кая Калас на Естония.

Звездата на шоуто ще бъде Кирил Петков, отбелязва „Политико“.

Стефан Сежурне, който е приближен на Макрон, обяснява пред изданието, че работи здраво за създаването на „силно политическо семейство, което се увеличава не само в Парламента, но и в Съвета на ЕС“. Той разчита и на подкрепата на други лидери от ОЕ.

Самият председател на Европейския съвет Шарл Мишел се опитва да убеди Петков да се присъедини към групата, заявяват пред изданието източници от ОЕ. Сред тях е Марк Рюте.

Членството на ПП ще даде на евролибералите допълнителни сили за изборите за Европейски парламент през 2024 г., макар партията още да не е официално регистрирана в България.

"От наша страна ршението е взето, ние искаме ПП да се присъедини. Той (Петков – б.р.) е силно заинтересован да се присъедини, тъй като е проевропейски настроен, либерал е и споделя нашите ценности за върховенството на закона", заявява Сежурне.

От „Политико“ го питат и за ДПС, от чието членство в ОЕ Петков е изразявал опасения и чийто депутат Делян Пеевски е обвиняван в корупция и е санкциониран от САЩ по „Закона Магнитски“.

"Не искам да се бъркам във вътрешната политика. Работа на националните партийни лидери е дали искат да извършват реформи или да се присъединят към правителството", отговаря Сежурне.

Миналата седмица той е бил в България и е разговарял с ръководителите на ДПС.

"Не сме говорили за Делян Пеевски, тъй като това е вътрешен въпрос за ДПС", казва лидерът на групата на ОЕ.

А за тримата евродепутати от Движението той казва:

"Няма за какво да ги укорявам, това са хора с ценности, които са ценни членове на нашата група."