Феновете на футбола отброяват последните дни до старта на големия форум. Националните селекции на 32 страни ще се впуснат в оспорвани съперничества, преследвайки място на финала. Само един отбор обаче ще спечели златните медали, което прави битката повече от интересна.

Много любители на играта споделиха негативно мнение за задаващото се световно първенство. Причината е свързана с по-необичайното време за провеждане. Световното първенство по футбол 2022 ще се играе през зимата, което размести календара на клубните първенства.

От друга страна, играчите ще се намират във върхова форма, което ще допринесе за качеството на футбола.

Експертите вече оповестиха очакванията си за победител на Световния шампионат по футбол. Представяме Ви прогнозите за груповата фаза и кои селекции имат най-големи шансове за класиране на финал.

Ще има ли изненади в груповата фаза на Мондиала

Следящите отблизо футбола са наясно с провеждането на Световното първенство. Участват общо 32 състава, които се разпределят в 8 групи. Към елиминациите продължават завършилите на 1-ва и 2-ра позиция, а останалите два – отпадат.

В група „А” откриваме един от скритите фаворити на Мондиала в Катар – Нидерландия. “Лалетата” ще се класират на 1/8-финал според всички букмейкъри, а техният подгласник ще бъде Сенегал или Еквадор. Едва ли домакините ще преодолеят класните си опоненти.

Следващата група изглежда ясна, що се касае до първото място. Англия ще намери път към елиминациите, но въпросът е кой ще завърши втори. На този етап САЩ има предимство, но Уелс, воден от Гарет Бейл, може да излезе от групата.

Полша и Мексико ще спорят за втората позиция в група „C”, където има изявен лидер в лицето на Аржентина. Саудитска Арабия ще се настани на 4-о място, като мнозина очакват да завърши с нула точки в актива си.

Следват няколко групи, в които трудно ще видим изненада. Напред ще продължат Дания и Франция, чиито опоненти са непретенциозни - Тунис и Австралия.

Белгия и Хърватия ще се справят с Мароко и Канада, докато Германия и Испания трябва да преодолеят Коста Рика и Япония. Ако се вгледате в коефициентите за залози на група, ще установите, че шансовете на Бундестима и “Ла Фурия” са оценени с под 1.20.

„Селесао” е сред големите претенденти за златните медали, така че не се очакват проблеми в групата, където са още Швейцария, Сърбия и Камерун. Роналдо и компания, от своя страна, ще срещнат селекциите на Уругвай, Южна Корея и Гана. След “мореплавателите”, “урусите” са получили най-добри ставки за място на осминафинал.

Кои са големите фаворити на Световното по футбол 2022

Големият въпрос е: „Кой ще се окичи със златните медали”. Фаворит на този етап е съставът на Бразилия, в който личат класни състезатели на световно ниво (коефициент: 5.00).

От вратарската позиция до нападателите – в Бразилия има голям набор от играчи. Алисон и Едерсон ще спорят за мястото на титулярен страж, докато в офанзивен план Тите ще избира измежду Неймар, Ричарлисон, Габриел Жезус, Рафиня, Винисиус, Антъни, Фирмино, подвизаващи се в най-големите европейски тимове.

Неприятната новина за бразилци е, че се намират на първата позиция в световната ранглиста, а до момента нито един лидер не е печелил на Мондиала.

Вторият отбор в своеобразната класация е Франция (7.00). „Петлите” са актуални световни шампиони и ще се опитат да затвърдят приза си. За да направят нов подвиг, французи ще разчитат на имена като Гризман, Мбапе, Камавинга, Нкунку. Дидие Дешан обича атакуващия стил на игра и ще заложи на него по време на цялото първенство.

Предстои последното Световно първенство за Лионел Меси. Той обяви решението си преди няколко дни и сподели, че иска неговият отбор да спечели златото. Аржентина се нарежда на 3-то място сред фаворитите с коефициент за печелене на титлата 8.00.

„Гаучосите” ще играят за своите икони – Лео Меси и Диего Марадона. В селекцията на Скалони преобладават футболисти, играещи в големите европейски клубове, което ще увеличи шансовете за първи триумф от 1986 г.

Челната шестица е запълнена от Англия (8.50), Испания (9.00) и Германия (11.00). Всеки от трите тима притежава нужните аргументи, за да се включи в битката за големия трофей.

Очаква се сензациите на Мондиал 2022 да бъдат Дания и Нидерландия, които показаха израстване през последните 2-3 години.

При кого ще отиде „златната обувка”

Футболът е отборен спорт, но индивидуалните награди се превръщат във все по-престижни.

На Световното в Катар има няколко играчи, от които се очакват голове. Естествено, те са част от водещите отбори, чиито планове са свързани с достигане до финалните етапи.

Кандидатите за „златната обувка“ са Хари Кейн, Килиан Мбапе, Карим Бензема, Лионел Меси, Неймар и Кристиано Роналдо. Последният не е във върхова форма, но не бива да се отписва от сметките.

Според букмейкърите „Златна топка” за играч на турнира ще отиде при звездата на „петлите” - Килиан Мбапе (11.00).